Lidí nakažených klíšťovou encefalitidou přibývá, nejohroženější jsou starší ročníky

České Budějovice - Klíšťata v Česku stoupají do vyšších nadmořských výšek, než bylo v minulosti obvyklé. I to je jeden z výsledků mimořádně rozsáhlého výzkumu vědců z Akademie věd a Jihočeské univerzity. A nejen to, podle lékařů přibývá i lidí, kteří se nakazili klíšťovou encefalitidou. Nejrizikovější skupinou jsou podle nich starší lidé. Lékaři i hygienici navíc upozorňují, že sezóna klíšťat ještě zdaleka neskončila. Pozor by si podle nich měli dávat hlavně houbaři.

Ještě v 90. letech platilo, že klíšťata na horách nežijí. Nyní je všechno jinak. Změny, na které upozorňují entomologové už dva až tři roky, teď vědci potvrdili. Podle koordinátora výzkumu se v průběhu bádání podařilo potvrdit hypotézu o posunu klíšťat do vyšších nadmořských výšek. Jde jen o jeden z dílčích výsledků rozsáhlého bádání.

Specializované týmy pravidelně sbírají klíšťata na třiceti místech České republiky. V rámci Evropy je to jeden z největších výzkumů. „Zatím máme za sebou dva sběry a máme asi 14 000 klíšťat,“ popsal průběh výzkumu Václav Hönig, koordinátor výzkumu.

Co se týká důvodů přesunu hmyzu, vědci jsou opatrní. Nejčastěji ale hovoří o růstu průměrných teplot. Oproti svým kolegům z dalších evropských zemí přitom mají obrovskou výhodu. Data o výskytu klíšťat shromažďovali už od poloviny minulého století jejich předchůdci. I díky tomu teď odborníci například dokáží vysvětlit, proč je jedno z největších ohnisek na jihu Čech. „Jsou určité typické znaky v té krajině, významný je například rybniční systém. Klíšťata potřebují určitou vlhkost v krajině,“ doplnil děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Změny ale nehlásí jen vědci. Podle lékařů z jihočeských nemocnic se oproti loňskému roku zdvojnásobil počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou. A nejohroženější skupinou už nejsou děti. „Je nyní daleko více lidí nakažených ve vyšším věku. A starší lidé už mají obvykle i jiné nemoci, a proto to u nich mívá velmi závažný průběh,“ popsal problém s nakaženými lidmi primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.