Anonym vyhrožuje Topolánkovi smrtí

Praha - Premiéru Mirku Topolánkovi hrozí anonym smrtí. Dopis s výhrůžným textem obdržel ve čtvrtek. Premiér to sám potvrdil Hospodářským novinám. Informaci dnes zveřejnil server iHNed.cz s tím, že Topolánek dopis předal policejním expertům k dalšímu šetření. Mirek Topolánek výhrůžný dopis dostal jen pár dní po vypuknutí aféry s poslancem Janem Moravou, který se chystal vydírat poslankyni Olgu Zubovou.

„Neumím si představit, ani nechci, že ta výhrůžka souvisí nějak s ODS,“ komentoval anonym ministr vnitra Ivan Langer. Podle něj je na ochranné službě, aby vyhodnotila reálné nebezpečí, které premiérovi hrozí. „Je to produkt vyhrocené situace, která nastala už po volbách po emotivním projevu Jiřího Paroubka,“ řekl Langer. Sám byl v minulosti terčem ještě ostřejší výhrůžky, poštou dostal kulku.

V letošním roce nejde o ojedinělý případ výhružných anonymů. Naposledy se objevily letos v únoru a březnu. Na Úřad vlády přicházely dopisy adresované ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové, ale i jiným úředníkům. Výhrůžné dopisy rozvířily i situaci kolem prezidentské volby. Tehdy pětice zákonodárců dostala poštou kulky, šestý zase střelný prach. Pachatele se nepodařilo vypátrat.

Nejde o ojedinělý případ výhrůžných anonymů v tomto roce

Někteří zákonodárci dostali dopisy s kulkami nebo nábojnicemi v době volby prezidenta. Šlo hlavně o ty z nich, kteří volili Václava Klause. Policie případ koncem dubna odložila. Senátorce Janě Juřenčákové z klubu SNK navíc kvůli jejímu postoji někdo vyhrožoval i prostřednictvím vulgární textové zprávy na její mobilní telefon.

Loni v březnu podle informací TV Nova obdržel i předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek několik výhrůžných e-mailů, ve kterých mu jejich pisatel vyhrožoval smrtí a vulgárně ho urážel. Policie pachatele dopadla, soud ho ale osvobodil s tím, že jeho jednání nebylo trestným činem.

Občanští demokraté se nyní potýkají s kauzou poslance Jana Moravy, který kvůli skandálu s chystaným vydíráním složil poslanecký mandát. Vedení ODS požaduje totéž i od poslance Vlastimila Tlustého, který se podílel na reportáži pořadu TV Nova Natvrdo a chystal se nahrávat společnou schůzku s premiérem. Tlustý dnes pro rádio Impuls prohlásil, že v této věci podá trestní oznámení.

Náboje
Zdroj: ČT24
Vydáno pod