Do policejní praxe možná vstoupí institut korunního svědka

Praha - Kriminalisté zabývající se organizovaným zločinem vítají nápad zavést korunní svědky. Věří, že právě tihle lidé by je mohli přivést do pater, kde teď usvědčují jen s velkými obtížemi - až k mafiánským špičkám. Příslušnou novelu trestního řádu už vláda v obrysech schválila. Některým soudcům je ale záměr proti srsti.

Podle ministerstva vnitra v Česku operuje na sedm desítek mafií, dohromady mají 2000 členů. Za mřížemi ale končí jen zlomek, hlavy gangů často policejní pouta nepoznají nikdy. „Odkrýt dnes celou zločineckou strukturu včetně jejich špiček je skutečně velký problém. Nijak se netajíme s tím, že v mnoha případech je to prakticky nemožné,“ říká mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

V boji s podsvětím by proto v budoucnu mohl pomoct ten, který jeho prostředí nejvíc zná -  tzv. korunní svědek. Pokud jeho informace, které mají pro kriminalisty i žalobce cenu zlata, pomůžou k odhalení organizovaného zločinu, může on sám vyjít bez trestu.

„Obviněný musí splnit podmínku, že se dozná k trestnému činu, který spáchal v rámci organizované skupiny a tento trestný čin nesmí být závažnější než ten, který pomáhá objasňovat. Musí se zavázat, že alespoň částečně nahradí škodu a vydá prospěch z trestné činnosti, pokud nějaký získal,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Zároveň nesmí být nebezpečným recidivistou, organizátorem trestného činu nebo tím, kdo zabíjel. Kriminalisté nad záměrem ministerstva jásají, soudci už tolik ne. „Ve mně to vzbuzuje určité smíšené pocity. Vnitřně mi trošku vadí, že by se tzv. korunní svědek zcela vyhnul postihu za své protispolečenské jednání. Každý trestný čin by měl být samozřejmě postižen,“ argumentuje místopředseda pražského městského soudu Luboš Vlasák.

Podle opozice můžou navíc obvinění institut korunního svědka snadno zneužít. „Mohlo  by docházet k tomu, že konkrétní pachatel bude svědčit proti osobám, které nic nespáchaly, jen aby vyhověl policistům nebo státním zástupcům a zasloužil si nižší trest,“ říká předseda bezpečnostní komise Jeroným Tejc (ČSSD).

Korunního svědka znají zákony mnoha evropských zemí. Funguje třeba na Slovensku, v Polsku nebo Německu. Zavedení insitutu korunního svědka do české praxe ale čeká ještě dlouhá cesta. Na ministerstvu teď připravují paragrafové znění trestního řádu. Před třemi lety už podobný návrh poslalo ke dnu prezidentovo veto, nepřehlasovala ho ani poslanecká sněmovna.