Premiér připouští, že jeho vláda nevydrží až do konce řádného mandátu

Praha - Ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer odmítá, že by ODS mohla žádat poslance Vlastimila Tlustého o podporu při případném hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD tak již dnes počítá s koncem koalice. Variantu, že vláda nevydrží až do konce řádného mandátu, už promýšlí i premiér Mirek Topolánek. Tuto možnost připouští v rozhovoru pro zítřejší Hospodářské noviny.

„Já si dovedu představit dovládnutí i ve vládě bez důvěry do nějakých voleb na podzim 2009. Já ty scénáře celkem mám připravené, už o tom nějakou dobu přemýšlíme s kolegy, co dělat v takové situaci. Jsou zhruba dvě, tři věci, které stojí za to prosadit. Jedna z nich je samozřejmě radarová základna,“ připustil Topolánek. Sociální demokracie se ale domnívá, že taková vláda by měla zemi pouze spravovat.

Sociální demokraté spoléhají na pnutí v koalici

„Možná, že poslanci, kteří dneska rebelují, najdou odvahu a zvednou aktivně hlas proti této vládě,“ připustil místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach. Nicméně rebelující poslanci Jan Schwippel a Juraj Raninec svorně tvrdí, že by vládu podpořili.

Ani jeden tábor přitom nemá ve sněmovně pro hlasování jistou většinu, už teď ale všichni vážně přemýšlejí, co bude dál. Podle ČSSD Topolánkův kabinet padne a bude třeba najít nového premiéra - z rozhodnutí prezidenta pravděpodobně z ODS.

„Myslím, že je možná obměna vlády. Sociální demokracie takovou vládu samozřejmě nepodpoří,“ komentuje možný vývoj předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Langer však doufá, že tato vláda bude moci vést republiku v průběhu předsednictví Evropské unii a že volby se budou konat až v řádném termínu. Sociální demokraté vidí šanci na nové volby mnohem dřív.

Plánované hlasování o nedůvěře vládě bude čtvrtým opozičním pokusem vyprovodit Topolánkovy ministry ze Strakovy akademie. Poslanci rozhodnou koncem října nebo v listopadu.