Tlustého vyloučení z ODS bude z hlediska stanov problematické

Praha - Vládní většina je velmi křehká a potřebuje každý hlas. Kauza poslance Moravy ale s koalicí značně zahýbala. Sám Morava už mandát složil. Ke stejnému kroku vyzvali občanští demokraté i dalšího aktéra kauzy, Vlastimila Tlustého. O jeho setrvání ve straně bude tento týden rozhodovat i domovská organizace v Rakovníku. Tlustý se zasedání chce zúčastnit. Jeho kolegové by podle něj měli rozhodovat "podle faktů, a ne podle fám".

Tlustého vyloučení z ODS bude podle politologa Jana Bureše z Metropolitní univerzity Praha z hlediska stanov problematické. Vyloučit svého člena mohou občanští demokraté pouze v případě, že porušuje stranická usnesení nebo například nedodržuje program. Ani jedno z toho ale není Tlustého případ. „On sám se zaštiťoval tím, že trvá na dodržování původního volebního programu z roku 2006,“ řekl ve Studiu 6 Bureš. Jediné, co je možné udělat bez souhlasu Tlustého, je jeho vyloučení z poslaneckého klubu. Ani to ale podle Bureše nebude jednoduchá záležitost, protože vládní většina je velmi křehká.

Pokud bude Tlustý vyloučen, mohou ho následovat další

„Pochybuji, že by se před českým předsednictvím Evropské unii někdo odhodlal postupně se zbavit některých poslanců,“ myslí si Bureš. Pokud by byl Tlustý vyloučen, je podle něj pravděpodobné, že by odcházeli i další poslanci. Po senátních a krajských volbách přitom chtějí sociální demokraté vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Koalice tak bude potřebovat každý hlas.

Politickou scénou otřásají skandály i výhružky. Premiér Mirek Topolánek obdržel ve čtvrtek dopis, ve kterém mu anonym hrozí smrtí. Podle Bureše jsou ale výhružky jen snahou odvést pozornost od posledního skandálu, který ODS může poškodit. „Pokud dostanete takový dopis, je nejrozumnější hodit ho do koše a vůbec se s ním nezabývat,“ řekl Bureš. Tlustý chce kvůli informaci, že údajně nahrával své kolegy ve sněmovně nebo že se pokoušel nahrávat premiéra Mirka Topolánka, podat trestní oznámení: „Nehodlám se smířit s pomluvou, podle které jsem aktivně kohokoli odposlouchával.“

Předseda vlády Mirek Topolánek oficiálně zahájil provoz Národního dopravního informačního centra v Ostravě
Zdroj: ČT24