Lidé stále více zneužívají záchranných služeb

Pardubicko - Otevření bytu, likvidace vosího hnízda nebo odstranění sněhových převisů ze střechy - i na takové úkoly si lidé zvykli volat hasiče. Zásahy, u kterých nejde o život nebo o zdraví, se ale můžou prodražit. Hasiči je totiž v některých případech chtějí zaplatit. Na plané výjezdy si stěžují i zdravotníci. Těm ale zákon takové možnosti nedává.

O vážnosti situace hovořil i mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Petr Kopáček. Do jaké míry jde o závažné ohrožení života, majetku nebo životního prostředí hodnotí operátorky na tísňové lince a přímo na místě pak velitel zásahu. Náhrady za zbytečné výjezdy jdou do desítek tisíc. Například v Pardubickém kraji hasiči dosud vybírali peníze hlavně za plané poplachy vyvolané elektrickou požární signalizací. Mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková sdělila, že za loňský rok se vybralo 37 tisíc korun, za letošních prvních sedm měsíců 21 tisíc.

Plané výjezdy se nelíbí ani záchranářům. Narozdíl od hasičů ale nemají možnost peníze vybírat, přestože jsou náklady poměrně vysoké. Na jeden výjezd činí náklady tři až pět tisíc korun, jak informoval vedoucí lékař ZZS Pardubického kraje Otomar Kušička. Po volání na tísňovou linku sanitky vyjíždějí například do pardubické věznice. Podle zkušeností lékařů často zbytečně.

Záchranáři i hasiči přiznávají, že je často těžké najít hranici mezi oprávněným a zbytečným zásahem. „Jsme státní organizace, která hospodaří s omezeným rozpočtem, tím pádem bychom měli využívat možností, které nám zákon dává,“ uzavřel Petr Kopáček. Úklid silnice po dopravních nehodách v místech, kde nehrozí žádné nebezpečí - i takové náklady si hasiči mohou nechat proplatit. Vždy záleží na dohodě se správcem komunikací.