V pardubickém vzdušném prostoru bude až do konce listopadu rušno

Pardubice - V pardubickém vzdušném prostoru bude až do konce listopadu rušno. Na tamní letiště se totiž dočasně stěhují letouny 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích. Bude se tam opravovat vzletová a přistávací dráha. Přeletů osmnácti velkých strojů a dalšího provozu se kvůli hluku bojí hlavně lidi v blízkém okolí pardubického letiště. Armáda ale slibuje, že hlukové limity i hodiny nočního klidu nebudou překročeny.

Osmnáct dopravních letounů včetně dvou velkých airbusů dostane dočasný azyl. Přestože až do listopadu opouští domovskou základnu, z Pardubic budou plnit běžné úkoly. „Zabezpečují přepravu jak našich ústavních činitelů, tak například zahraničních delegací. Plní také úkoly vzhledem k zahraničním misím a k humanitárním přepravám,“ vysvětluje mluvčí pardubického vojenského letiště Iva Machová.

Stížnosti kvůli zvyšování provozu na letišti nejsou ničím novým. Hluk ruší hlavně obyvatele, kteří bydlí blízko vzletové a přistávací dráhy. Zastupitelé ale slibují, že letový provoz bude občany respektovat. „Jsme domluveni s armádou, že letový provoz bude respektovat parametry pro letiště Pardubice a blízké okolí z hlediska hluku letového provozu,“ říká primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS).

Dopravní letouny a občas i vrtulníky budou v Pardubicích přistávat do 30. listopadu. Armáda slibuje, že dodrží časové limity. Výjimkou ovšem může být přeprava vládního nebo ústavního činitele. Pak může letadlo přiletět i po dvaadvacáté hodině. Noční klid na pardubickém letišti může výjimečně narušit i například přeprava lidských orgánů do pražského IKEMu.