Lékaři se slunili v Egyptě za peníze farmaceutické firmy, za korupci to nepovažují

Praha – Grilování na zahradě hotelu a opalování na pláži v egyptském rekreačním středisku Šarm aš-Šajh byla náplň vědeckého kongresu, na který se za peníze farmaceutické firmy sjely desítky českých lékařů. Ti potom při rozhodování, který lék budou předepisovat, preferují společnosti, za jejichž peníze se slunili. Lékaři přitom na svých výletech ani na upřednostňování výrobků těch, kdo je na odpočinkové "kongresy" pozval, nevidí nic špatného. Na fiktivní konferenci v Egyptě se dostali také redaktoři pořadu Reportéři ČT a zjišťovali, zda se lékaři skutečně nechají farmaceutickými firmami korumpovat.

Lékaři, kteří se letos byli za peníze farmaceutiků slunit v Egyptě, považují takovouto protislužbu za předepisování produktů jednotlivých společností za přirozenou a sami si o ni říkají. Zároveň je vše podle nich v mezích zákona i etického kodexu. „Já to nevímám jako úplatek,“ řekla lékařka Jiřina Kolářová.

O protislužbách vědí všichni, zabývat se jimi nechce nikdo

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Jinak než Kolářová interpretuje falešné konference ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv Martin Beneš: „Ale to se paní doktorka mýlí, protože se jedná o činnost, která je v rozporu se zákonem.“ Podobně smýšlí ředitel české pobočky Transparency International David Ondračka.

Ministerstvo zdravotnictví ví o tom, že doktoři preferují určité firmy, které je zvou na zájezdy. „Investice, které vloží firma do pokoutného motivování lékařů nejsou peníze vyhozené oknem, ona tím něco sleduje,“ komentoval situaci mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Úřady ale k situaci přistupují liknavě, argumentují tím, že nemohou farmaceutikům ani lékařům nic prokázat.

Doktoři předepisují léky, kterým nevěří

Reportéři ČT navštívili v převlečení za zástupce konkurenční farmaceutické firmy tachovskou dermatoložku Jana Bátovskou, kterou předtím viděli v Šarm aš-Šajhu, kam se přijela slunit za peníze společnosti Actavis. Za to, aby začala předepisovat odpovídající lék od jiné firmy, chtěla od domnělého dealera účast na rekreačním kongresu v hodnotě asi 50 tisíc korun.

Podobné požadavky měla také olomoucká dermatoložka Jiřina Kolářová. Ta zároveň přiznala, že lék společnosti Actavis, jež ji pozvala do Egypta, předepisuje, přestože mu věří méně než konkurenci: „Jsem ještě pořád k Terbinafinu trošku nedůvěřivá. Tam kde mám nějaké pochybnosti, tak si ten Lamisil vždycky dám.“

Hnízdil: Je to zločinné spolčení

Ačkoli se úřady situací nechtějí zabývat, například v Itálii se před několika lety do sítí policejních vyšetřovatelů dostaly stovky lidí podílejících se na předepisování léků určitých firem za protislužby. „Bylo obviněno asi 1 500 lékařů a manažerů farmaceutických firem ze zločinného spolčení,“ připomněl lékař Jan Hnízdil, který pokoutné obchodování s výrobci léků často kritizuje. „Toto je zločinné spolčení,“ dodal Hnízdil k současné situaci v českém zdravotnictví.

  • Recepty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41147.jpg
  • Léky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/412/41145.jpg