Poslanec Raninec chce předložit důkaz o Moravově činnosti

Praha – Poslanec Juraj Raninec uvedl, že může policii nebo sněmovní vyšetřovací komisi předložit písemnosti prokazující, že bývalý poslanec ODS Jan Morava shromažďoval kompromitující materiály na jiné politiky. Raninec právě kvůli Moravově kauze a údajné neochotě politiků zabývat se jí vystoupil z poslaneckého klubu ODS.

O důkazech o Moravově činnosti hovořil Juraj Raninec v diskusním pořadu rádia Impuls a v pořadu ČT Události, komentáře. „Dalo by se říct, že mám jeden písemný důkaz,“ uvedl poslanec. Raninec se rovněž zmínil o rozhovorech s Moravou, které zpětně považuje za formu nátlaku.

Poslanec Juraj Raninec dále tvrdí, že od bývalého kolegy Jana Moravy získal kompromitující materiály už v létě 2006. Měly se týkat jiného poslance ODS - jeho jméno ale Raninec neřekl. Ačkoli vystoupil z klubu občanských demokratů, vylučuje, že by se přidal k opozici a hlasoval proti vládě.

Raninec měl s Moravou dokonce společnou poslaneckou kancelář. Poprvé si něčeho zvláštního v kolegově chování či snaze získat nějaké informace podle svých slov všiml už krátce po volbách.

Jan Morava se podle nedávno odvysílané reportáže snažil sbírat kompromitující materiály na své spolustraníky a další politiky. V reportáži padla zmínka i o tom, že citlivé a zneužitelné údaje by mohly unikat i z bezpečnostních služeb. Morava se minulý týden vzdal poslaneckého mandátu.

Kvůli možnému úniku citlivých a zneužitelných údajů z tajných služeb se nejspíš sejde stálá sněmovní komise pro kontrolu BIS. Podle Ranince by se kauzou měl zabývat i premiér a vláda. Opoziční ČSSD chce navrhnout zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Poslanec dnes zopakoval, že by pro tento záměr zvedl ruku.