Tlustý by měl zůstat ve sněmovně i v ODS, míní oblastní rada

Rakovník - Oblastní rada ODS v Rakovníku podpořila poslance Vlastimila Tlustého. Tlustý by podle jejího usnesení neměl odcházet ani z Poslanecké sněmovny, ani z ODS. Doporučení rady je tak v rozporu s názorem vedení ODS, které si přeje Tlustého odchod. Role Tlustého v celé kauze je podle rady nešťastná; zároveň nedoporučila místnímu sdružení ODS, aby Tlustého ze strany vyloučilo. Místní sdružení, které jediné může o osudu Tlustého rozhodnout, se sejde v pondělí.

Oblastní rada také bude požadovat, aby poslanci zřídili zvláštní vyšetřovací komisi ke kauze Morava a žádá také zveřejnění dokumentů, na základě kterých vznikla inkriminovaná reportáž, která celou kauzu rozpoutala. Podle Tlustého bylo jednání rady racionální a usnesení je vyvážené.

Tlustý před oblastní radou vysvětloval svoje počínání v kauze podvržených diskreditujících fotografií, které znamenaly konec politické kariéry jeho sněmovního a stranického kolegy Jana Moravy. Aféra vyhrotila již tak napjatou situaci uvnitř ODS, včera dokonce Juraj Raninec opustil poslanecký klub. Tlustý zopakoval svá stanoviska, že sám nic neinicioval a nechal se pouze nafotit. Z vedení regionální ODS se dnešního jednání účastnil pouze její místopředseda Vilém Žák, který je současně místopředsedou oblastní rady i jejím dočasným šéfem místo nemocné Jiřiny Fišerové.

Proti vyloučení Tlustého je i první místopředseda strany Pavel Bém, hlavní rival premiéra Topolánka. Uvedl to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Bém chování Moravy i Tlustého odsoudil, podle něj by měl stranu opustit Morava, u Tlustého si takovým krokem jistý není.

Klíč k problému bude mít místní sdružení ODS

Rakovnický starosta a předseda místní ODS Nejdl uvedl, že místní sdružení se bude řídit doporučením oblastní rady a zároveň se chce s Tlustým domluvit, na kdy by mu svolání sněmu vyhovovalo. Chce, aby se jednání kromě Tlustého zúčastnil i někdo z vedení ODS.

Pravomoc vyloučit „neposlušného“ člena ze strany má v rukou pouze místní sněm, a to mimo jiné v případě, že člen nesplní svou povinnost „spolupracovat na uskutečňování cílů strany“ a nerespektuje usnesení stranických orgánů. Jiná místní organizace může vyloučeného straníka přijmout do svých řad nejdříve po roce.

O schůzku s Tluchořem už požádal další rebelující poslanec 

K odstoupení Ranince se poprvé vyjádřil i předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který byl v pondělí v Řecku. Na příští úterý už proto svolal schůzi klubu, který by měl celou situaci řešit. O schůzku ho už požádal i další z rebelujících poslanců Jan Schwippel, který také vyhrožuje kvůli aféře Morava odchodem z poslaneckého klubu. Oba muži se měli sejít dnes dopoledne, Schwippel ale schůzku na poslední chvíli z osobních důvodů zrušil. „Schůzku jsem musel z vážných důvodů zrušit a dnes už žádná další není možná, protože mám nabitý program,“ řekl Schwippel. Na novém termínu se s Tluchořem ještě nedohodl. Zda v klubu setrvá, se rozhodne do 23. září, kdy se frakce sejde před začátkem zářijové schůze sněmovny. Tluchoř věří, že se jeho schůzka se Schwippelem uskuteční ještě před tímto datem. „Já věřím, že se s panem poslancem Schwippelem potkáme, najdeme vhodný termín. Určitě o to stojím, abych se s ním setkal a promluvil,“ prohlásil Tluchoř.