Rodiče zaměněných holčiček by si raději ponechali cizí děti

Brno - U brněnského krajského soudu dnes pokračuje projednávání žaloby, v níž se rodiče dvou děvčátek zaměněných po porodu v třebíčské nemocnici dožadují po tomto zdravotnickém zařízení dvanáctimilionového odškodného. Výměna holčiček poznamenala vztahy obou rodičovských párů. Z odchodu dětí, které rok vychovávali, se rodiče dosud nevzpamatovali.

Jaroslava Trojanová, která je jednou z matek zaměněných děvčátek, se stále nemůže smířit s tím, že přišla o dívku, kterou původně vychovávala. „Partnerka mi vyčítá, že přišla o Nikolku a kdybych testy (otcovství) nedělal, tak by se to nikdo nedozvěděl a nic by se nestalo,“ uvedl u soudu partner Trojanové Libor Broža.

Libor Broža

„Připravili mě o rok života s dcerou, neviděl jsem její první krůčky, rostoucí zoubky. Jsem stále ve stresu a stále dochází k hádkám.“

Trojanové se záměna patrně nejvíce citově dotkla. Broža ji nejprve podezříval z nevěry, nechal si udělat testy otcovství a později Trojanové vyčítal, že má dítě s cizím mužem. Následně se Trojanová dověděla, že není matkou Nikoly, kterou bude muset předat biologickým rodičům - Čermákovým.

„Nikolku miluju, Verunku (vlastní biologickou dceru) mám ráda,“ uvedla dnes u soudu Trojanová. Zdůraznila, že kdyby záleželo jen na ní, nechala by si „bez ohledu na geny“ Nikolku - tedy dítě, které původně vychovávala.

Trojanová zdůraznila, že mateřská láska v ní ve vztahu k Nikolce jednoznačně převažuje. K vlastní dceři Verunce měla dlouho vztah takový, jakoby to bylo dítě kamarádky. Nyní se situace podle ní „pomalu lepší, pořád to ale není ono“.  

Čermák nedokáže mít po záměně rád vlastní děti 

„Tehdy (v době návratu dětí k biologickým rodičům) jsme chápali nutnost návratu (dětí k pravým rodičům) a vůbec jsme neuvažovali o ponechání holčiček. Dneska už bych uvažoval i o druhé variantě (ponechání si Nikolky Brožové),“ uvedl Čermák. Po záměně prý nedokáže mít rád vlastní děti. Kromě Nikoly mají Čermákovi i mladší dcerku Terezku. Má prý podvědomý strach, že o ně přijde a složitě si k nim buduje citové vazby.

Vedení nemocnice považuje dvanáctimilionový požadavek rodičů za přemrštěný. Místo milionů nabízí každé z rodin odškodné pouze 300 000 korun. Tento návrh je podle rodičů nepřijatelný.

Holčičky byly zaměněny v nemocnici v prosinci 2006 vlivem nedbalosti sester při koupání. Na záměnu se přišlo po deseti měsících, když si jeden z otců nechal udělat test otcovství. Následně se ukázalo, že s družkou vychovává dítě manželského páru, který pečuje o jejich dceru.

Vývoj třebíčské záměny novorozenců

  • 9. prosince 2006 - záměna holčiček v třebíčské porodnici
  • září 2007 - žďárský soud začal řešit spor o otcovství Broži
  • říjen 2007 - policejní vyšetřování později záměnu novorozenců potvrdilo
  • 11. října 2007 - soud potvrdil, že Broža není otcem dítěte, které vychovával s Trojanovou, ale jeho dítětem je holčička, kterou vychovávali Čermákovi
  • 12. října 2007 - třebíčská nemocnice potvrdila, že nese odpovědnost za záměnu dětí
  • prosinec 2007 - děti se před Vánocemi vrátily ke svým biologickým rodičům
Vyměněné děti v třebíčské porodnici
Zdroj: ČT24