Elektronické mýto na Slovensku bude zřejmě na podzim 2009

Bratislava - Mýto za využívání slovenských dálnic a dalších vybraných silnic budou kamiony a autobusy platit až příští rok na podzim, nebo od roku 2010. Předpokládá to ministerstvo dopravy, přesný termín zavedení mýta však neupřesnilo. Důvodem jsou stížnosti neúspěšných uchazečů v tendru na dodávku a provoz mýtného systému. Původně se mělo mýto na Slovensku platit už od ledna 2009.

Uzavření lukrativního tendru na dodávku a provoz mýtného systému za více než 20 miliard slovenských korun (16 miliard Kč), který vyhlásila Národní dálniční společnosti (NDS) loni v září, blokují stížnosti trojice neúspěšných uchazečů na Úřadě pro veřejné zakázky (ÚVO). Vyloučené firmy navíc podaly na úřad, který potvrdil jejich vyřazení z tendru, žalobu. Jediným zájemcem, který zůstal v tendru, je konsorcium SanToll v čele s francouzskou firmou Sanef s nejvyšší nabídkou kolem 25 miliard slovenských korun.

„Rezort dopravy nedokáže definovat přesný termín přechodu z nálepek na elektronický výběr mýta,“ píše se v materiálu slovenského ministerstva dopravy. Ministr dopravy Ľubomír Vážny minulý týden uvedl, že pokud nebude zavedené mýto, může stát v příštím roce přijít o 2,5 až 4,5 miliardy Sk.

V případě, že se nepodaří elektronické mýto v příštím roce zavést, budou si nákladní auta, kamiony a autobusy nadále kupovat roční, měsíční, týdenní či jednodenní dálniční známky. Podle návrhu by se měly zvýšit ceny za roční, týdenní a jednodenní známku pro vozidla s celkovou hmotností nad 12 tun. Naopak zlevnit by měla měsíční známka.

Osobní auta mají platit elektronické mýto později. V roce 2009 je podle návrhu vyjde dálniční známka na stejnou cenu jako letos. Roční známka by měla stát 1100 Sk, měsíční 300 Sk a týdenní 150 Sk.

Vydáno pod