Soud zpřísnil manželům výjimečné tresty za vraždu

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil manželům Ivetě a Petrovi Motalíkovým výjimečné tresty za vraždu mladé ženy. Krajský soud jim původně uložil 18 a 20 let, vrchní soud jim dnes tresty zvýšil na 20 a 22 let. Matku dvouapůlroční dcery připravili o život letos v únoru v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku. Ani jeden z manželů nestál před soudem poprvé. Motalík byl už dvakrát souzen kvůli zanedbání povinné výživy. Motalíková, která se zabývá finančním poradenstvím, byla jednou odsouzena za úvěrový podvod.

Podle předsedy senátu Petra Angyalossyho se u manželů jednalo o velmi vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. Obžalovaní podle něj trestný čin spáchali zcela chladnokrevně, plánovitě a zvlášť surovým způsobem. Navíc v úmyslu zakrýt trestnou činnost, kterou páchali právě prostřednictvím poškozené, když na její jméno vybírali úvěry a půjčky. „Lidský život pro ně nic neznamenal, motivem jednání byl pouze finanční zisk,“ dodal. 

Soud vyhověl zvýšením trestu odvolání žalobce. „Nešlo o žádné afektované jednání, ale o promyšlený kalkul. Navíc zde chybí jakákoliv lítost,“ podotkla dnes státní zástupkyně. Podle soudu je třeba na případ pohlížet jinak než na jiné vraždy. "Výjimečný trest je na místě. Uložené
tresty ve výši 18 a 20 let byly nepřiměřené, bylo potřeba působit
přísnějšími tresty," uvedl Angyalossy.

Motalík požadoval mírnější trest 

Motalík u odvolacího soudu požadoval mírnější trest. „Je mi líto, co jsem provedl. Kdyby to šlo, vrátil bych to zpátky. Chtěl bych se omluvit poškozené rodině,“ řekl dnes u soudu. Slovní lítost bez jakýchkoliv emocí vyslovila dnes i jeho manželka. Ke zpřísněnému trestu se oba po rozsudku odmítli vyjádřit. 

Manželé ženu podle obžaloby zavraždili z majetkových důvodů. Svou oběť nejdříve podvodně připravili o půl milionu korun. Zabít se ji rozhodli proto, aby své trestní jednání zakryli. V lese ji Motalík nejprve škrtil a pak jí železnou tyčí od heveru zasadil nejméně devět úderů do hlavy. Jeho žena vraždě přihlížela.

Vydáno pod