Liberecký kraj zavádí čipovou kartu pro vlaky i autobusy

Liberec - K cestování po Libereckém kraji bude od Nového roku stačit jediná čipová karta. Cestující bude moci za stejnou cenu libovolně jezdit autobusem nebo vlakem. Podobný systém, který platí na území celého kraje, zatím nevyužívá žádný jiný kraj v republice. S placením u řidiče bude tedy od ledna konec.

Vedle klasické kasy u řidiče budou mít hromadné dopravní prostředky i čtecí zařízení pro elektronickou kartu. Zrychlí se tím odbavování cestujících a tím pádem se zkrátí jízdní časy. „Nejvýznamnější změna je ta, že si cestující bude moci vybrat, jestli použijí vlak, nebo autobus. Což v současné době nejde,“ vysvětluje Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje.

Zavedením karty se navíc sjednotí i jízdné. Zatímco teď je cestování autobusem po regionálních tratích až o 30 procent levnější než vlakem, od ledna cenové rozdíly mezi oběma dopravními prostředky zmizí. Ten, kdo pojede například z Jilemnice do Frýdlantu, tak zaplatí stejnou částku, ať pojede vlakem, autobusem nebo mezitím někde přestoupí na městskou dopravu. Kraj přitom připouští, že sjednocení tarifů přinese mírné zdražení, cestujícím proto nabídne výhodnější sedmi nebo třicetidenní jízdenky.

Elektronická karta i se všemi výhodami bude zatím platit pouze pro regionální spoje na území Libereckého kraje. To by se ale mělo změnit, zvláště u mezikrajských spojů. „Pokud mám správné informace, tak jsou dohody, aby autobus, který vyjede s Libereckého kraje, mohl tuto slevu uplatnit po celé délce daného spoje,“ říká Tomáš Roubiček, ředitel ČSAD Semily a.s.

Liberecký kraj je zatím jediný v republice, který elektronickou kartu zavádí pro veškerou regionální dopravu. Čipové karty, jejichž cena nepřesáhne 180 korun, si budou moci cestující zakoupit od 22. září.