Kořistkovi se podařilo prokázat, že se ho Dalík a Večerek pokusili uplatit

Olomouc - Bývalému unionistickému poslanci Zdeňku Kořistkovi se dnes u olomouckého vrchního soudu podařilo prokázat, že mu Marek Dalík a Jan Večerek nabídli v roce 2004 úplatek, aby nepodpořil tehdy vznikající vládu ČSSD. Oba muži už dříve Kořistkovo nařčení odmítli a podali na něj žalobu. Bývalý poslanec se jim měl původně za svá slova podle verdiktu krajského soudu omluvit a zaplatit jim dohromady 30.000 korun. S tím se ale nechtěl smířit a odvolal se. Vrchní soud dnes původní rozhodnutí zrušil. Rozsudek je pravomocný. Právní zástupci Večerka a Dalíka budou zvažovat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Marek Dalík a Jan Večerek chtěli jako náhradu každý půl milionu korun. Oba od počátku odmítají, že by se pokoušeli Kořistku uplatit. Ten ale stále tvrdí, že mu nabídli 10 milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku v případě, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse. „Po čtyřletém martýriu jsem nevěřil, že v justici je ještě nějaká spravedlnost. Je to pro mě obrovské zadostiučinění. Je to pouze jeden z kroků, abych očistil své jméno a dokázal, že to, co jsem tvrdil, byla pravda,“ řekl po vynesení rozsudku. Obhájci Dalíka a Večerky nechtěli verdikt příliš komentovat, jde podle nich o tvrzení proti tvrzení.

Zdeněk Kořistka:

„Je to pouze jeden z kroků, abych očistil své jméno a dokázal, že to, co jsem tvrdil, byla pravda.“

Podle soudce už krajský soud zjistil, že Kořistkovi místo velvyslance nabídli. „Nesprávně však soud dospěl k tomu, že šlo o nereálnou nabídku. Důležité je, že nabídka padla. Není ani věrohodné, že šlo o žert. O takových věcech se nežertuje. K reálné nabídce o postu velvyslance došlo,“ uvedl předseda senátu Jan Zavrtálek. Jestliže podle něj uváděl Kořistka pravdu ohledně postu velvyslance, není důvod mu neuvěřit, že se jednalo i o penězích.

Vyšetřování by mohlo být znovu otevřeno

Kořistku čeká ještě jeden soud. Pražský městský soud loni v říjnu rozhodl, že se musí omluvit i ODS a zaplatit jí 100.000 korun za nařčení z úplatkářství. I proti tomuto se bývalý poslanec odvolal, odvolací soud se zatím nekonal. „Věřím, že na základě tohoto rozsudku se má šance na úspěch velice zvyšuje,“ dodal Kořistka.

Na základě dnešního verdiktu se možná policie a státní zastupitelství budou kauzou opět zabývat. „Spis si vyžádám a prostuduji ho,“ potvrdila šéfka ostravského státního zastupitelství Tamara Kornasová, která vyšetřování kauzy Kořistka dozorovala. Teprve pak podle svých slov zváží, zda znovu případ otevře. „Civilní řízení pro nás není závazné. Je ale možné, že se v něm objevily nové důkazy, které by mohly vést k novému vyšetřování. To ale v tuto chvíli nevím, potřebuji spis prostudovat,“ dodala.

Obhájce Jana Večerky Stanislav Devátý považuje dnešní rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci vzhledem k okolnostem za velmi nečekané. „Konečný verdikt byl založen pouze na osobní výpovědi pana Kořistky, které soud uvěřil a prohlásil za věrohodnou,“ prohlásil advokát. Bývalý poslanec se však odkazuje na důkazy ve formě skrytých odposlechů, které byly použity při policejním výslechu několika svědkyň. Podle Kořistky byla nabídka finanční odměny a postu velvyslance v Bulharsku jednoznačně iniciovaná z vedení ODS.

Tajemník Mirka Topolánka, lobbista a organizátor volební kampaně ODS Marek Dalík. Do povědomí lidí se zapsal ve spojitosti s úplatkářskou kauzou Kořistka a nyní také svými výroky o povolebním vyjednávání s ČSSD.
Zdroj: ČT24