Ministerstvo financí musí evropským demokratům zaplatit půl milionu

Praha - Ministerstvo financí musí uhradit straně SNK ED 500 tisíc korun jako odškodnění za to, že jí odmítalo vyplatit státní příspěvky za získané mandáty z komunálních voleb v roce 2002. Dnes o tom rozhodl odvolací pražský městský soud. Změnil tak květnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který přiřkl evropským demokratům 800 tisíc korun.

Podle soudu rozhodlo ministerstvo o nevyplacení částky protizákonně a způsobilo tak straně morální újmu. Úřad se také neřídil dřívějšími rozsudky obecních soudů ani Nejvyššího správního soudu, které mu uhrazení částky ukládaly. „Ministerstvo financí počká na písemné vyhotovení rozhodnutí a poté zváží další právní kroky,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Bývalý předseda evropských demokratů Jan Kasl a někdejší předsedkyně strany Jana Hybášková verdikt přivítali. Podle Kasla by teď měli být potrestáni viníci z řad ODS i ČSSD. 

SNK ED vedla s ministerstvem financí spor o vyplacení státních příspěvků za členy pražského zastupitelstva, kteří byli zvoleni na kandidátce subjektu Demokraté Jana Kasla, což bylo sdružení strany Evropští demokraté (ED) a nezávislých kandidátů. Kandidáti navrhovaní ED ve volbách získali 15 mandátů.

Strany úspěšné ve volbách do pražského magistrátu měly právo na roční státní příspěvek za každý mandát. Tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) i jeho nástupce Vlastimil Tlustý však zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí, nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů.

Stát straně již dříve vyplatil jak samotné příspěvky za mandáty, tak i úroky z prodlení ve výši půl milionu korun. Evropští demokraté požadují od ministerstva ještě 32 milionů korun jako náhradu škody. Podle jejich právního zástupce úřad stranu poškodil v pěti volbách. 

Předseda Evropských demokratů (ED) Jan Kasl na tiskové konferenci.
Zdroj: ČT24