Soud potvrdil 15 let vězení za vraždu dvouletého dítěte

Praha - Tomáš Vyskočil, který loni zavraždil dvouletou dceru své přítelkyně, stráví 15 let ve vězení. Pražský vrchní soud tak potvrdil červnový rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové. Vyskočil dítě několikrát silně udeřil do hlavy, když ho hlídal ve svém bytě. Dívka později na následky zranění zemřela. Dnešní verdikt je pravomocný. Muž navíc musí zaplatit otci dítěte 244.000 korun a zdravotní pojišťovně dalších 157.000 korun. Za spáchání vraždy na osobě mladší 15 let hrozil Vyskočilovi až výjimečný trest.

Událost se stala loni v srpnu v Chocni na Orlickoústecku. Muže podle znalců rozčiluje neposlušnost a nečistotnost dětí a nesnáší dětský pláč. Holčičku při hlídání opakovaně udeřil do hlavy. Její matka ji po návratu domů našla ležet v bezvědomí ve vaně. Společně s Vyskočilem odvezla dceru do nemocnice, kde muž lékařům nesdělil možnou příčinu dívčina zdravotního stavu. O pět dní později zemřela v nemocnici na krvácení do mozku.

Vyskočil svou vinu od počátku popíral a nad smrtí dítěte neprojevoval lítost. Prohlašoval, že dívku nikdy neuhodil a že si nedokáže vysvětlit, jak k její smrti došlo. Pouze si prý všiml, že dítě polehávalo na gauči, jinak ale nic zvláštního nepozoroval. Připustil, že si předtím s holčikou hrál tak, že ji házel na pohovku, prý se jí to ale líbilo a smála se.

Matka holčičky se Vyskočila zastávala 

Podle svědků se dívka Vyskočila bála a reagovala na něj pláčem. Vyskočilovi to vadilo a říkal o ní, že je rozmazlená. Muže se ale před soudem snažila hájit matka holčičky, která v současné době žije s Vyskočilovým bratrem. Nově přišla s tvrzením, že před odchodem z domu  s dcerou upadla na schodech do sklepa. Právě tento pád podle ní způsobil dívčinu smrt. Znalci ale ve svých posudcích uvedli, že je vyloučené, aby zranění vzniklo jednorázově, šlo podle nich o opakované násilí.

Vyskočil už dříve fyzicky napadl své dvě bývalé manželky. Sousedovi údajně vyhrožoval se sekerou v ruce. Tato tvrzení ale dnes popřel a ve své řeči zpochybnil i závěry znalců. S pomocí fyzikálního vzorce se sám snažil dokázat, že smrt dívky skutečně mohla nastat pádem ze schodů. Odvolací soud mu ale neuvěřil.

Soudní síň
Zdroj: ČT24