Soud propustil z vazby údajného komplice „zloděje století“

Praha - Pražský městský soud propustil z vazby Milana Čermáka, údajného komplice "zloděje století" Františka Procházky. Oba se měli podílet na krádeži více než půl miliardy korun z bezpečnostní agentury G4S. Kauci soud stanovil na deset milionů korun, po jejím složení se má Čermák dostat na svobodu. Podle advokáta Richarda Němce má jeho klient na zaplacení kauce 14 dní a bude se ji snažit složit co nejdříve.

Podle advokáta Němce není výše stanovené kauce příliš obvyklá a odpovídá tomu i poměrně dlouhá lhůta, kterou městský soud stanovil k vyplacení sumy. Soud už podle jeho mluvčího Petra Kulawiaka od Čermákových právníků obdržel dopis, ve kterém uvádějí, že kauci ve dvou splátkách zaplatili. Oficiální potvrzení o jejím uhrazení ale zatím nemá. 

Čermák původně žádal o propuštění z vazby na záruku tři miliony. Poté, co Obvodní soud pro Prahu 3 jeho žádost zamítl, nabídl spoluzaplacení kauce ve výši šest milionů. Městský soud pak vyslechl jeho manželku a konečnou částku stanovil na deset milionů. 

Ke „krádeži století“ došlo loni 1. prosince přímo v areálu agentury G4S. Do objektu vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury a pachatel do auta naložil ukradené peníze. Hlavním aktérem krádeže byl podle vyšetřovatelů zaměstnanec G4S Procházka. Čermák měl řídit dodávku, o čemž prý svědčí pachová stopa. 

Policisté zadrželi Čermáka letos v březnu. Při domovní prohlídce prý našli větší množství telefonních SIM karet, počítačových čipů a také několik legálně držených zbraní, mimo jiné i americkou pušku M16. V zadním sedadle jeho terénního auta měly být schované tři miliony korun, dalších několik set tisíc bylo v domě. Na Procházku je vydán mezinárodní zatykač a pátrá po něm speciální tým policejního prezidia.