V Praze proběhne velkolepá přehlídka armády, policie, hasičů a záchranářů

Praha - V Praze se k 90. výročí vzniku samostatného Československa uskuteční historicky první společná přehlídka armády, policie, hasičů i záchranářů, která naváže na tradici z první republiky. 28. října projde Evropskou ulicí v Praze 6 na sedmnáct set příslušníků ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Průvodu bude přihlížet i prezident Václav Klaus. Na Praze 6 oslavy doprovodí kulturní program s koncerty, v centru se chystá oslava s dobovými výstavami. Lidé ale musí počítat s dopravním omezením.

„Budou zde prezentovány všechny jednotky, které byly nasazeny v zahraničních misích,“ informoval velitel Pozemních sil AČR Miroslav Žižka. Vojáci a jejich technika do české metropole přijedou 27. října, před akcí projdou třídenním soustředěním v Bechyni. „Naším cílem je ukázat expediční schopnosti armády v České republice a v zahraničí,“ dodal Žižka.

Nad Prahou přeletí airbusy nebo stíhačky Gripen  

Říjnové přehlídky se zúčastní téměř 1700 vojáků, policistů, strážníků a zdravotníků. Představí se 190 strojů včetně tanků, obrněnců a další techniky. Unikátní bude současný průlet tří druhů vrtulníků používaných leteckou službou Policie ČR. Nad Prahou přeletí i airbusy nebo stíhačky Gripen.     

Vojenské přehlídky se v Praze konaly pravidelně již v dobách první republiky. Nebyl ale stanoven žádný pevný systém, kdy a kde se budou pořádat. Od roku 1950 začalo vojsko organizovat průvody po sovětském vzoru. Kvůli velikosti tehdy armáda zvolila Letnou. Poslední vojenská přehlídka se na Letné uskutečnila v květnu 1985 při příležitosti 40. výročí konce druhé světové války.