Brněnská nemocnice se neodvolá proti tomu, že má zaplatit za smrt Nely

Brno - Fakultní nemocnice Brno (FNB) se neodvolá proti rozsudku, podle kterého má zaplatit odškodné 800.000 korun rodičům zemřelé Nely Slavíkové. Tříměsíční holčička v nemocnici zemřela v roce 2006 poté, co utrpěla popáleniny od vadné vyhřívací podušky. Pokud se neodvolají sami rodiče, bez dalších odkladů jim tak přiznaná částka připadne. Peníze vyplatí rodině pojišťovna.

„Jsme pro podobné případy pojištěni. Lze předpokládat, že částku bude nemocnice nebo pojišťovna následně vymáhat po distributorovi vadného výrobku,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová. Výrobek dodala na trh firma Biomedica.

Nemocnice se nadále domnívá, že při poskytování péče nechybovala. Přesto se rozhodla respektovat rozhodnutí soudu. „Soud takto rozhodl dle platné právní úpravy na principu takzvané objektivní odpovědnosti, to jest odpovědnosti za použití vadného výrobku,“ dodala Nesvadbová.  

Vyhřívací podložka neměla být podle českého návodu, který nemocnice dostala, použita pro kojence. Nemocnice se hájí tím, že měla ještě další návod od výrobce v cizím jazyce, který použití podložky nezakazoval. Navíc podle nemocnice nebyla kvalitní a za neštěstí je proto odpovědná Biomedica. Ministerstvo zdravotnictví po tragické smrti Nely používání výhřevných podušek DM WARM 12 ve fakultních nemocnicích v Česku zakázalo.