Stanice metra Národní třída potřebuje rekonstrukci

Praha - Stanice metra Národní třída musí být rekonstruována bez ohledu na to, jestli se v okolí bude stavět, řekl mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený. Podle něj dopravní podnik využívá současné situace, kdy se plánuje dostavění volného prostranství v okolí stanice. Uzavření stanice se plánuje zhruba rok a půl, to se ale nelíbí některým lidem, kteří metro denně využívají. Proti uzavření sepsali petici, kterou chtějí předat zástupcům Prahy 1. Stavební úřad v Praze 1 totiž rozhodne, jestli se v okolí metra může stavět.

Stanice Národní třída bude podle Pečeného uzavřena asi 16 měsíců, rekonstrukci by si ale údajně vyžádala bez ohledu na stavbu. „Stanice funguje víc než 20 let, rekonstrukci už potřebuje úplně všechno - od eskalátorů po provozní zařízení,“ poznamenal Pečený. Protože má vestibul pouze jeden vchod, nebylo by podle mluvčího možné opravy realizovat za plného nebo omezeného provozu. Vlaky budou během opravy stanicí pouze projíždět.

##GMAP:405:Uzavírka Národní třídy##  

Mezi ulicemi Charvátova, Vladislavova a Purkyňova by měl v budoucnu vyrůst multifunkční objekt Copa Centrum, v kterém budou byty, kanceláře či pasáže s obchody. Vestibul metra se rovněž přesune do podzemí. Projekt zatím nemá stavební povolení, proto není jasné, kdy přesně bude metro uzavřeno.

S uzavřením metra na Národní třídě ale nesouhlasí řada Pražanů. Sepsali petici, kterou v minulých dnech údajně podepsalo více než 3000 lidí. Podle nich není možné, aby byla jedna z nejfrekventovanějších stanic uzavřena jen kvůli zájmu jednoho podnikatele. Dopravní podnik se ale domnívá, že za peticí stojí majitelé stánků s občerstvením u vchodu do metra. Ty by totiž měly po přestavbě zmizet.