General Motors uvede na trh malý vůz Pontiac G3

Detroit - Největší americká automobilka General Motors hodlá do jara uvést na domácí trh malý sportovní vůz Pontiac G3. Firma se snaží pomocí malých modelů kompenzovat pokles poptávky po velkých automobilech s vysokou spotřebou.

Společnost minulý měsíc uvedla, že investuje 500 milionů dolarů (přes osm miliard korun) do výroby nového malého vozu Chevrolet Cruze. Ten podle firmy ukáže, že je schopná konkurovat japonským automobilkám.

Američtí motoristé nyní kvůli drahému benzinu ztrácejí zájem o dodávky a velké sportovně-užitkové vozy, jež byly dříve hlavním zdrojem zisků GM. Automobilka hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou 15,5 miliardy dolarů (více než 260 miliard Kč) po zisku 891 milionů USD před rokem. V celém loňském roce prodělala rekordních 38,7 miliardy dolarů (přes 650 miliard Kč). Společnost doufá, že se vrátí k zisku v roce 2010.

GM hodlá v rámci plánu na posílení likvidity a návrat k zisku snížit své celkové náklady o deset miliard dolarů. Pracuje rovněž na prodeji značky velkých terénních vozů Hummer, píše agentura Reuters.