Příspěvek budou dostávat i rodiče starších nemocných dětí

Praha - Rodiče, kteří pečují o své dlouhodobě nemocné děti, na ně zřejmě budou dostávat příspěvek až do 15 let jejich věku. Výše příspěvku se má ale podle dnešního rozhodnutí Senátu snížit ze základních 7600 korun, jak navrhla sněmovna, na 3000 korun měsíčně u dětí starších sedmi let. V příštím roce by na tento příspěvek měli mít nárok jen rodiče dětí od sedmi do deseti let věku. Do 15 let věku, jak to navrhla sněmovna, by stát začal platit teprve od roku 2010.

Senát tak schválil kompromisní návrh, který nebude pro státní rozpočet představovat takovou zátěž, jakou by bylo sněmovní prodloužení rodičovské s příspěvkem v základní výši. Petr Nečas už dříve uvedl, že sněmovní návrh by si vyžádal pět miliard korun a zvýšení schodku státního rozpočtu. Ministerstvo proto přišlo s kompromisem, který by podle odhadů stál příští rok zhruba 900 milionů korun a následující rok necelé dvě miliardy. Navíc senátní verze je podle Nečase spravedlivější vůči rodičům hendikepovaných dětí s lehkou či střední závislostí, kteří by v případě schválení sněmovní podoby zákona dostávali nižší příspěvek než rodiče dlouhodobě nemocných dětí. 

Senátní úpravu novely zákona o státní sociální podpoře, kterou podpořil
ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), nyní dostane sněmovna k novému projednání. Senát a ministr budou muset přesvědčit především část ODS v čele s poslankyní Alenou Páralovou, která spolu s opozicí v dolní komoře uspěla s prodloužením vyplácení základní výše příspěvku. Opoziční ČSSD i v Senátu neúspěšně navrhovala schválení sněmovní verze novely.