Soud odročil jednání o exekuci Kristýnky do Itálie

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud se dnes znovu zabýval exekucí desetileté dívky do Itálie, odvolání její matky Gabriely Ungerové ale odrožil na neurčito. Právnička matky Marie Vondráčková totiž označila senát za podjatý. Soudkyně, která případ dříve rozhodovala na Litoměřicku, byla přidělelena ke krajskému soudu, o podjatosti musí rozhodnout Vrchní soud. Ungerová po jednání řekla novinářům, že je s dcerou v telefonickém kontaktu, ovšem má problémy se jí dovolat.

O exekuci Kristýnky rozhodl litoměřický soud na jaře, matka se ale proti rozhodnutí soudu odvolala kvůli podezření, že otec Kristýnku sexuálně obtěžoval. Podle Marie Vondráčková soud pochybil: „Nemohl v této fázi nařídit exekuci, musel toto rozhodnutí nejprve prohlásit v Česku za vykonatelné, čímž se ale vůbec nezabýval a tuto fázi de facto zcela přeskočil.“ Matka Kristýnky navíc o samotném vydání exekuce nevěděla, a nemohla se tak k němu vyjádřit, ani odvolat.

Ungerová tvrdí, že soud o vydání dívky rozhodl i přes to, že psychologické posudky říkaly, že dívka má zůstat u matky a může se svobodně rozhodnout. Matky se údajně nezastal ani Mezinárodní úřad pro ochranu práv dětí, podle kterého však za zabavení dítěte může matka sama. „Podmínky, které jsme měli předjednány, česká strana, respektive matka a její rodina nesplnily, protože si kladly další podmínky,“ konstatuje ředitelka Mezinárodního úřadu pro ochranu práv dětí Lenka Pavlová. Advokátka Vondráčková však tvrdí, že úřad „prakticky od prvního okamžiku vyvíjel na matku nátlak, aby dítě do Itálie dobrovolně předala“.