Exposlanec Morava dočasně opouští ODS

Neratovice - Bývalý poslanec ODS Jan Morava, který se dostal do podezření, že shromažďuje kompromitující materiály proti politikům, dnes večer jedná s kolegy z mateřské stranické organizace v Neratovicích. Morava na jednání hodlá oznámit, že ODS chce zatím na neurčitou dobu opustit, aby poskytl čas k objasnění celého pozadí případu. ČT řekl, že nechce, aby v tuto chvíli bylo jeho jmého spojováno s ODS. Stejný krok by podle něj měl udělat každý, kdo byl do kauzy zapleten.

„Předsedovi místního sdružení oznámím, že pozastavuji své členství ve straně,“ řekl dnes. Morava tak udělá poslední krok k úplnému odchodu z politiky. Jednání místní rady v Neratovicích se účastní osobně. „Já to beru jako příležitost, abych svým kolegům v Neratovicích vysvětlil, jak celá ta věc byla,“ dodává Morava.

Své rozhodnutí odůvodňuje tím, že chce sám vyřešit situaci, do které se kvůli němu dostala ODS. „To, co by se mělo udělat, navrhnu já sám. Považuji za vhodné, abych v tuto chvíli pozastavil své členství v ODS do doby, než se ukáže, že nejsem vyděrač a žádné kompromitující materiály jsem neshromažďoval,“ odmítá vinu. Nadále tvrdí, že se jenom stal obětí novinářského komplotu. Akce, v níž uvízl, byla společným dílem novinářů a Vlastimila Tlustého.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Vedení ODS se od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Morava nejprve oznámil rezignaci na poslanecký mandát, pak se vzdal i funkce šéfa mělnické ODS.

Vydáno pod