Majitel týraných prasat si po měsíci převzal doklad o trestním stíhání

Jihlava - Majiteli zemědělské farmy v Brzkově na Jihlavsku Františku Jeklovi, který je obviněn z týrání zvířat, se podařilo doručit usnesení o zahájení trestního stíhání až po měsíci. Policisté mu doklad nejprve poslali poštou, ale zásilka se vrátila. O její doručení se nyní postaralo obvodní oddělení v Přibyslavi. Kvůli špatné péči na farmě letos uhynulo 237 prasat. Sedmatřicetiletému majiteli chovu kvůli tomu hrozí až rok vězení.

Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo vydáno už 15. srpna. „O tom, že byl obviněn, můžeme mluvit až tehdy, když je usnesení doručeno,“ vysvětlila jihlavská policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Kompletní spis k případu nyní od policejního vyšetřovatele převezme okresní státní zastupitelství.

Jeklovi se nedařilo doručit ani rozhodnutí o pokutě ve výši několika set tisíc korun, kterou mu za špatnou péči o chov uložili veterináři. Krajská veterinární správa do těchto dnů potvrzení o převzetí nedostala. Pokud Jekl nebude reagovat, budou po něm peníze vymáhat celníci. Farmáři hrozilo až půl milionu korun. Za úhyn prasat má zaplatit 300 tisíc.

Vydáno pod