V Praze demonstrovaly desítky lidí za propuštění entomologa Kučery

Praha - Desítky lidí dnes demonstrovaly poblíž indického velvyslanectví v Praze za propuštění entomologa Emila Kučery. Ten je zadržován v Indii kvůli údajně nezákonnému sběru hmyzu. Podobné demonstrace se podle pořadatele akce Vladislava Malého dnes konají také v Ottawě a ve Vídni.

„Celá záležitost se mi nelíbí od samého začátku, protože je to všechno vykonstruované na lžích, podvodech. I naši právníci řekli jasně, že by se k tomu žádný evropský soud nepropůjčil, aby takovou žalobu přijal,“ komentoval soudní proces s českými entomology v Indii Vladislav Malý.  

Účastníci pražského protestu si s sebou přinesli transparenty s nápisy v českém a anglickém jazyce požadující svobodu pro Kučeru. Demonstranti se také podepisovali do petičních archů, které pořadatelé po skončení akce předali zástupcům indické ambasády.

Kučera byl v indickém Dárdžilingu obžalován z toho, že spolu s entomologem Petrem Šváchou sbírali bez povolení hmyz v národním parku Singhalia. Podle obžaloby mělo jít o lov obzvlášť vzácných druhů ke komerčním účelům. Zatímco známého vědce Šváchu soud osvobodil, amatérského entomologa Kučeru poslal na tři roky do vězení.

Po zadržení obou entomologů se na jejich stranu postavila mezinárodní vědecká komunita. O návrat obou mužů do Česka usiluje i vedení Akademie věd a česká diplomacie.

Entomologové demonstrovali i ve Vídni

V malý happening změnil Petr Zábranský, prezident Společnosti rakouských entomologů, dnešní demonstraci před indickým velvyslanectvím ve Vídni. Vědec českého původu, který žije od roku 1983 v Rakousku, hrál na kytaru, zpíval a vyzýval k propuštění českého kolegy Emila Kučery. Přišlo ho podpořit asi 15 členů a přátel společnosti. Zábranský především zdůrazňoval, že Kučera, stejně jako jeho kolega Švácha, byli v Indii zadrženi a obviněni zcela neprávem. Zklamání vyjádřil nad přístupem indického velvyslanectví ve Vídni, které od něj odmítlo přijmout petici požadující propuštění českého vědce.