Tluchoř: Tlustý, Raninec a Schwippel se snaží poškodit ODS ve volbách

Praha – Současnou situaci, kdy z klubu ODS odcházejí poslanci a hrotí se vnitrostranické spory, nepovažuje Petr Tluchoř za krizi. Předseda poslaneckého klubu ODS v Interview ČT24 ovšem prohlásil nynější stav strany za problematický a vážný. Za největší problém své partaje považuje Tluchoř Vlastimila Tlustého. Měl podle něj složit mandát společně s exposlancem Janem Moravou. Podobně jako premiér Mirek Topolánek se totiž předseda poslaneckého klubu domnívá, že Tlustého vystupování v Moravově kauze bylo zásadní, protože se aktivně pokoušel poškodit předsedu vlády.

Tluchoř chce očistu ODS, sám ale odejít nechce

ODS by se podle Petra Tluchoře měla Vlastimila Tlustého zbavit. V Interview ČT24 se tak šéf poslanců připojil ke svému stranickému předsedovi Topolánkovi, který vyslovil požadavek na „očistu“ občanské demokracie. Tlustého přitom Tluchoř již nepovažuje za člena svého klubu, který tak podle něj má 78 členů.

Obvinění, že v Moravově kauze figuroval také on sám, Tluchoř odmítl: „Žádnou roli jsem v kauze Morava – nebo v tom, co pan Morava dělal – nehrál. O jeho dalších aktivitách jsem nevěděl, nikdy poté jsem s ním o tom nemluvil. Byla to jeho soukromá iniciativa a soukromá iniciativa pana poslance Tlustého.“ SMS od Moravy, který ho informoval o nabídce domnělých kompromitujících materiálů, považoval Tlcuhoř za žertovnou. Dostal ji prý při vážném jednání. Dodal, že jiné SMS za žertovné nepovažuje.

Schwippelův a Ranincův odchod nebyl překvapivý

Odchod dvou poslanců ODS z klubu Tluchoře nepřekvapil, pustil se však do jejich kritiky. Za akcí Juraje Ranince a Jana Schwippela vidí „koordinovanou snahu ublížit ODS ve volbách“. Zároveň předseda klubu odmítl obvinění ze špatné komunikace se členy své frakce, které vyslovili odšedší poslanci. Naopak řekl, že špatně komunikovali Schwippel a Raninec: „O věcech, které považovali za správné, něřekli většinou ani slovo na klubu, a pak hlasovali se socialisty a s komunisty.“

Situaci, která nastala v klubu poslanců ODS, chce Petr Tluchoř řešit mimo jiné hlasováním o svém setrvání v jeho čele. Toho se dožadovali i Raninec se Schwippelem, Tluchoř k němu ale prý nechtěl přistoupit pod nátlakem. Dodal, že cítí podporu zbylých poslanců ODS.

Tluchoř podporuje Topolánka

Z dvojice Mirek Topolánek a Pavel Bém, kteří jsou považováni za hlavní kandidáty na předsedu ODS, jenž se bude volit na podzimním stranickém sjezdu, je Petru Tluchořovi bližší nynější premiér. Šéf poslanců považuje Topolánka za úspěšného politika, který vede úspěšnou vládu a vyhrál všechny volby, kterých se zúčastnil.