Morava v ODS zůstává, rada neratovického sdružení mu vyslovila podporu

Neratovice (Mělnicko) - Bývalý poslanec Jan Morava zůstává členem ODS. Rada neratovického sdružení, jehož je Morava členem, mu dnes nedoporučila pozastavit členství ve straně. Morava byl hlavním aktérem skandálu kolem shromažďování kompromitujících materiálů na politiky. Po večerním jednání řekl, že mu rada vyslovila stoprocentní podporu. O dalším členství Moravy má rozhodnout sněm místního sdružení neratovické ODS, který se sejde 23. října.

„V tuto chvíli mě zajímá nejvíc názor mých nejbližších kolegů z regionu. Nezazněl tady jediný názor, který by naznačoval, že mám ze strany odejít,“ řekl Morava po jednání rady.

„Institut pozastavení členství v tomto případě stanovy ODS neumožňují. Konzultoval jsem to dopoledne s Hlavní kanceláří ODS a došli jsme jednoznačně k takovému závěru,“ řekl předseda neratovické ODS Aleš Dlouhý. Morava dnes neratovické radě znovu vysvětloval svou roli v aféře. Zopakoval svou verzi o tom, že informace o politicích shromaždoval, aby celou kauzu zveřejnil, a poukázal tak na poměry v české politice.

Ještě před jednáním v Neratovicích chtěl Morava z ODS dočasně odejít: „Nechci, aby v tuto chvíli bylo moje jméno spojováno s ODS, protože to ODS nepomáhá.“

Kvůli skandálu už Morava odešel z Poslanecké sněmovny. Podle reportáže, kterou odvysílala televize Nova, se snažil šířit podvržené intimní fotografie stranického rebela Vlastimila Tlustého. Nechal se také tajně vyfotit s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové. Fotografie chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky, která ve sněmovně nehlasuje vždy s koalicí.