Právníci Tlustého podali trestní oznámení pro pomluvu

Praha - Právníci, kteří zastupují poslance ODS Vlastimila Tlustého, podali trestní oznámení pro pomluvu. Důvodem je tvrzení v reportáži Natvrdo, že Tlustý prý tajně nahrával své schůzky s premiérem Mirkem Topolánkem. Tlustý k tomu dnes dodal, že spolu s advokáty připravuje i žalobu na ochranu osobnosti proti Nově, deníku Mladá fronta Dnes (MfD) a možná i premiérovi. V souvislosti s nejnovějšími informacemi po nich prý bude chtít omluvu a milion korun.

„Budu žádat nejenom omluvu, ale zejména milionové náhrady mně způsobené škody,“ prohlásil Tlustý. „Jsem přesvědčen, že se jedná o reklamu na novou knížku pana (Jaroslava) Kmenty,“ myslí si dále Tlustý o článcích v MfD, podle nichž měl zajišťovat informace a případně i politický vliv pro zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a pro Luďka Sekyru, nyní vlastníka přední tuzemské developerské společnosti Sekyra Group. Podle deníku oba chtěli, aby jim poslanec v roce 2000 pomohl ovládnout stavební firmu Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). List se v textech hojně odvolává na policejní odposlechy podnikatele Mrázka a lidí s ním spojených.

Šéfredaktor MfD Robert Čásenský v dnešním vydání deníku vysvětluje, proč se redakce rozhodla informace z připravované knihy reportéra MfD Kmenty publikovat právě v těchto dnech. „Premiér Topolánek sám začal v pondělních Hospodářských novinách hovořit o tom, jak byli za časů opoziční smlouvy propojeni politici s organizovaným zločinem. A jmenoval právě Tlustého. Nebylo dále co zvažovat,“ napsal šéfredaktor MfD. Tlustý ale opět zdůraznil, že s Mrázkem neměl nic společného. Podle MfD Mrázek s Tlustým nejednal přímo, ale využíval k tomu údajně svého spolupracovníka Igora Šafranka.

Tlustého odchod z parlamentu i ze strany žádá většina vedení ODS po nedávném skandálu v souvislosti s kauzou televize Nova ohledně podvržených kompromitujících fotografií, o které projevil zájem mladý poslanec Jan Morava. Reportáže Novy a s ní spolupracující MfD vyvolaly uvnitř nejsilnější vládní strany velké napětí. Skandál vedl mimo jiné k odchodu dvou poslanců, Jana Schwippela a Juraje Ranince, z parlamentní frakce ODS. Jan Morava se vzdal poslaneckého mandátu, v ODS zatím zůstává. Tlustého proti vedení podržela oblastní rada ODS a o jeho setrvání ve straně rozhodne v pondělí jeho domovská organizace v Rakovníku. "Nepovažuji to za krizi v ODS, já to považuji za obrovský problém české politiky. Která se týká v podstatě všech politických stran, komentoval celou aféru prezident Václav Klaus.

Kauza Morava zasáhla ODS těsně před krajskými volbami  Proto bude zřejmě hlavním tématem i pondělního grémia a výkonné rady ODS.

František Mrázek
Zdroj: ČT24