První vyšší židovská škola v Česku připomene odkaz rabiho Löwa

Praha - Rabiho Löw, od jehož smrti brzy uplyne 400 let, je v Česku znám především jako údajný tvůrce Golema. V době jeho života – 16. a 17. století – ovšem patřila Praha k hlavním centrům židovské diaspory a právě pražský Maharal, jak židé Löwovi říkají, na tom nesl velký podíl. Dodnes je považován za významného učitele, jehož myšlenky byly podle českého vrchního rabína Karola Sidona snadno srozumitelné. V souvislosti s tím byl dnes v centru Prahy v Kozí ulici slavnostně otevřen Maharalův institut. Tato vyšší židovská škola připomene význam jeho života a díla. Hlavní činnost – výuku nových rabínů – zahájí institut 29. září, kdy začíná nový židovský rok.

Maharalův institut je první vyšší židovská škola čili ješiva, která v Česku vznikla po více než 60 letech. „Začínáme s deseti studenty. Několik jich je z Izraele a Spojených států, zbytek pak z dalších zemí. Přichází do Prahy, aby studovali na rabíny,“ doplnil Manis Barash z Chabad centra, které institut zakládá. Kromě výuky nových rabínů bude institut pořádat i semináře a přednášky významných rabínů a vědců, zaměří se také na vydávání publikací. „Chceme především přispět k návratu Prahy na mapu současného židovského myšlení,“ dodal spolupořadatel Tomáš Jelínek.

Do Prahy přijel i vrchní rabín Izraele

Slavnostního zahájení se zúčastnil i vrchní rabín Izraele Jonah Metzger, podle kterého se najdou Löwovy knihy v každé židovské škole všech směrů judaismu, kde se studenti učí Tóru. „Cestuji po celé Evropě a jenom v Praze cítím díky jeho duchovnímu vlivu velkou posvátnost i dnes,“ komentoval Metzger Löwův přínos.

Spolu s Franzem Kafkou patří Löw k nejznámějším pražským židovským osobnostem. Koncem 16. století se stal vrchním zemským rabínem českého království i vrchním pražským rabínem. V Praze založil a vedl talmudickou školu, která stávala na místě dnešní Klausové synagogy. S přestávkami zde žil od roku 1573 až do své smrti v roce 1609. Jeho hrob je jednou z nejnavštěvovanějších dominant Starého židovského hřbitova.

Löwovo dílo se v těchto dnech poprvé dočkalo českého překladu. Zatím vyšly dva svazky, Ner Mitzva a Stezky světa.

Morenu ha-rav Liva 

Jméno Maharal je zkratka z počátečních písmen hebrejských slov Morenu ha-rav Liva, tedy náš učitel rabi Liva. Čtyřsté výročí Löwova úmrtí připomene příští rok řada akcí. Mezi ty nejvýznamnější bude patřit mezinárodní konference a od 31. července do 9. listopadu 2009 reprezentativní výstava v Císařské jízdárně Pražského hradu, kterou zaštít prezident Václav Klaus a ministr kultury Václav Jehlička.

  • Jonah Metzger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/419/41849.jpg
  • Maharalův institut autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/419/41837.jpg