Vojáci z Lógaru dostali medaile za službu v zahraničí

Prostějov - Příslušníci 1. kontingentu provinčního rekonstrukčního týmu české armády v afghánské provincii Lógar dnes převzali medaile za službu v zahraničí. Slavnostní nástup v Prostějově zahájila minuta ticha. Vojáci si tak připomněli památku svého kolegy Radima Vaculíka, který v Afghánistánu na konci dubna zahynul při výbuchu nálože. Robert Chudý, kterému po stejném útoku chybí ruka a noha, dostal při slavnostní ceremonii i pamětní odznak Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého.

Dvousetčlenný kontingent působil v Lógaru poprvé výlučně pod českým velením. Průkopnická byla i jeho spolupráce s civilními experty ministerstva zahraničí. Za hlavní hrozbu z Afghánistánu označil velitel mise Ivo Střecha mezinárodní terorismus a enormní produkci drog. „Zanechali jste v Afghánistánu nesmazatelný otisk mezi spojenci i civilním domorodým obyvatelstvem. Jako jednotlivci bychom neuspěli,“ řekl dnes vojákům a poděkoval za podporu i jejich rodinám a blízkým.

Mise odcestovala do Afghánistánu v únoru a plné operační schopnosti dosáhla 1. dubna. V zemi pomáhala hlavně místním obyvatelům. Území opustila na konci srpna. Misi ale poznamenala i tragédie. „30. dubna najelo jedno z našich vozidel na improvizovaný výbušný prostředek. Došlo k jednomu úmrtí, jednomu těžkému a třem lehkým zraněním,“ připomněl Střecha. Podle něj je právě zraněný Robert Chudý maskotem mise díky svému entuziasmu. I přes svá zranění chce nadále zůstat v armádě.

Česká vojenská přítomnost v Afghánistánu se datuje od roku 2001, předchozí mise byly vždy součástí jiných kontingentů, například německého. Byla tam například chemická jednotka nebo polní nemocnice.

Lógar
Zdroj: ČT24