Lidé mohou znovu přispívat na léčbu poraněných zvířat

Praha - Český svaz ochránců přírody znovu otevřel účet Zvíře v nouzi, na který mohou přispívat lidé ochotní pomoci handicapovaným živočichům. Svaz spravuje síť dvaceti čtyř záchranných stanic, které každým rokem pomohou 10 tisícům zvířat. Polovina z přijatých zvířat se po vyléčení vrací do přírody. Náklady na sítě na dopravu poraněných zvířat, veterinární péči, zdravotnický materiál, rehabilitaci a na krmení dosahují 20 milionů korun, přičemž dotace ministerstva životního prostředí pokrývají asi desetinu nákladů.

Sbírka Zvíře v nouzi funguje už čtvrtým rokem, lidé do ní zaslali víc než 1,4 milionu korun. Veřejnost může na provoz stanic přispívat na účet 33553322/0800 nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777. Přispět je možné i konkrétní stanici, když pošlou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI + jméno stanice podle tabulky zveřejněné na internetových stránkách.

V roce 2007 tak bylo vybráno celkem 474 180 korun. V letošním červnu svaz sbírku musel přerušit, aby mohla být jako každá veřejná sbírka po třech letech fungování ukončena a vyúčtována.

Nejčastějšími klienty záchranných stanic pro poraněné nebo jinak handicapované volně žijící živočichy jsou poštolky. Loni tvořily téměř desetinu všech klientů. Na druhém místě skončili ježci, třetí nejpočetnější skupinou byla káňata. Většina přijímaných zvířat se do péče záchranných stanic dostává po poranění vinou člověka. Jde o zranění způsobená silniční dopravou, nárazy do skleněných nebo zrcadlových ploch, popálením na sloupech vysokého napětí, postřelením, útokem domácích psů a koček, pády do jímek a šachet a podobně.

Zvířata, která se nemohou po rekonvalescenci vrátit do přírody, využívají stanice k osvětové činnosti. Většina pracovníků záchranných stanic jsou dobrovolníci a práci se věnují ve svém volném čase.