Smlouva SOFA: Koalice mluví o úspěchu, opozice o nedůstojnosti

Praha - Podmínky, které si Česko vyjednalo do smlouvy SOFA, hodnotí koaliční politici jako úspěch nebo přijatelný kompromis. Naopak opozice je považuje za nedůstojné. Smlouvu SOFA, která je po hlavní smlouvě o plánovaném americkém radaru na českém území druhým nejdůležitějším dokumentem, podepsala dnes v Londýně ministryně obrany Vlasta Parkanová se svým americkým protějškem Robertem Gatesem. Dokument už schválila vláda. Ještě musí projít parlamentem, kam zamíří obě smlouvy společně. Poslanci by je mohli začít projednávat v prosinci.

Smlouva SOFA upravuje podmínky pobytu amerických vojáků, kteří budou plánovanou americkou radarovou základnu na českém území spravovat. Z dosud zveřejněných podmínek je podle koaličních politiků patrné, že vojenská základna nijak nenaruší českou suverenitu a Česko zároveň dokázalo vyhovět spojencům. „Myslím že jsme vyjednali dohodu, která je důstojná,“ prohlásil vicepremiér Martin Bursík. „Můžeme být hrdi na výsledky vyjednávání,“ myslí si vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Myslím, že klíčové je to, že celá ta základna a území, na kterém stojí, zůstává majetkem České republiky,“ připojil se ke kladnému hodnocení podmínek smlouvy místopředseda lidovců David Macek. Text smlouvy zveřejní Parkanová v pondělí.

Podpis smlouvy ostře kritizuje opozice. Vláda se podle ní při vyjednávání s USA nechovala jako suverénní partner a podmínky, které vyjednala, jsou podle ní pro Česko ponižující. „Jako odměnu máme, že můžeme získávat nějaký benzín v Afghánistánu a budeme moci v bojových podmínkách provozovat dvě stará olítaná letadla Herkules. Mně to připadá nedůstojné,“ nechal se slyšet místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Opozici také vadí, že vláda ještě před podpisem celou smlouvu neukázala veřejnosti. „Hlavní problém je nechuť české veřejnosti mít na svém území cizí základny. Tohle se určitě nezmění,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Vyjednávání o podobě smlouvy SOFA trvalo 16 měsíců. Sporná byla především otázka daní, tedy toho, komu budou osoby na plánované základně odvádět daně z příjmu. Společně s dohodou SOFA podepsala Parkanová s Gatesem Deklaraci o strategické spolupráci. Ta má umožnit širší vojenskou spolupráci Česka se Spojenými státy. „Toto je výsledek více než ročního úsilí vyjednávání mezi ministerstvy obrany ČR a USA, kdy jsme vedli tzv. obranný dialog, jehož vyvrcholením je deklarace o strategické spolupráci ve vojenské oblasti,“ řekl v Událostech náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Deklarace má tři části. Spolupráce v oblasti vojensko-politické zahrnuje různé materiálové a modernizační programy, tedy například materiálovou podporu misí a přepravu do misí - což není česká armáda schopna sama zajistit. Česko by také mohlo získat do své výzbroje střední vojenské transportní letouny typu C-130. Na letouny se pojede podívat do USA delegace českých expertů. Druhá část deklarace se týká výměny informací, která by se měla urychlit a zlepšit přístup k nim. Třetí část smlouvy upravuje vojenskoprůmyslovou spolupráci, například aby se navýšil počet vojáků v různých kurzech a české zbrojní firmy měly lepší přístup na americký trh.

Vojáci
Zdroj: ČT24