Podle Tlustého chtěl Topolánek loni uplatit starosty

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se pokoušeli uplatit starosty středočeských měst výměnou za jejich hlasy proti Tlustému na sněmu, který se konal loni a jehož účastníci volili nového šéfa kraje. Topolánek a Kalousek obvinění odmítli, stejně jako Kalouskův náměstek Ivan Fuksa, který se měl podle Tlustého na akci podílet. Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Loni na podzim, když ve středních Čechách probíhala soutěž o předsedu regionů, tak náměstek ministra financí Ivan Fuksa dostal od Kalouska a Topolánka k dispozici tři sta milionů na mimořádné investiční akce ve Středních Čechách,“ prohlásil Tlustý. Podle něj měl Fuksa peníze udělovat s jednou podmínkou - dostanou je všichni, kteří budou vystupovat proti Tlustému. Společně s Fuksou měl podle něj města objíždět i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. 

Topolánek to popřel a k obvinění řekl, že „když useknete krakatici chapadlo, tak ten pahýl kolem sebe zběsile mlátí a stříká sliz na všechny okolo“. Krakatice je mimo jiné název policejního spisu, který mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. 

Tlustého tvrzení, že se Topolánek a Kalousek pokoušeli loni uplácet středočeské starosty, odmítl i lidovecký ministr financí. „To je absolutní nesmysl. Žádosti, které se na ministerstvu financí vyřizovaly, šly vždy standardní cestou. Do vnitřních sporů v ODS rozhodně vstupovat nechci,“ řekl Kalousek. Dotační tituly podle něj navíc ministr vůbec neřeší a Fuksa k tomu neměl vůbec žádnou pravomoc.