Za firmu napojenou na Mrázka lobboval i Langer

Praha - Zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek údajně využíval také současného ministra vnitra Ivana Langera. Píše to Mladá fronta Dnes. Důkazem mají být osm let staré přepisy policejních odposlechů. Mrázek měl usilovat o to, aby se podnikatel Luděk Sekyra stal majitelem stavebního obra Inženýrské a průmyslové stavby a získal úvěr u banky IPB. Tehdejší místopředseda sněmovny Langer měl lobbovat za jejich zájmy. Ministr vědomou spolupráci striktně odmítl.

Z přepisů odposlechů, které Mladá fronta otiskla už v uplynulých dnech, vyplynulo, že přes svého spolupracovníka Igora Šafranka se Mrázek snažil využít i někdejšího šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého. V telefonických rozhovorech jej označoval jako „Téčko“, Langera zase jako „Íčko“. Přímé spojení Mrázek - Langer policejní šetření ovšem nikdy neprokázalo.

Pomoc při koupi IPS

Z policejních odposlechů z roku 2000, které má deník k dispozici, vyplývá, že o podpoře Langera se Mrázek se Sekyrou bavili nejčastěji. Detailně hovořili o tom, co všechno pro ně Langer údajně udělá a jeho jménem se často zaštiťovali. Langer například Sekyrovi pomáhal při jeho snaze koupit největší českou stavební firmu Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). Sekyra potřeboval Langerovu pomoc, aby v soutěži dokázal porazit jednu z největších stavebních firem na světě, švédskou Skansku. Pak potřeboval pomoci získat úvěr u IPB ve výši 1,5 miliardy, aby měl z čeho akcie zaplatit, píše Mladá fronta.

Langer: Jednal jsem v dobré víře…

Langer spolupráci se Sekyrou přiznal, pomáhal mu prý z českého patriotismu. O jeho spojení s Mrázkem ale neměl ani tušení, tvrdí. "Jednal jsem na základě své znalosti Luďka Sekyry, na základně jeho žádosti v absolutní dobré víře. To, že on byl v kontaktu s lidmi jako František Mrázek, je pro mě absolutní šok," uvedl Langer. Zdůraznil, že jako jediný z vrcholných politiků má dvě bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň.