Ústavní soud dnes rozhodne o osudu Jaroslava Bureše

Brno - Ústavní soud dnes rozhodne o dalším působení Jaroslava Bureše ve funkci místopředsedy Nejvyššího soudu (NS). Plénum soudu veřejně projedná kompetenční žalobu, kterou proti rozhodnutí prezidenta Václava Klause o jmenování Bureše podala předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Pokud jí dají soudci zapravdu, skončí Bureš již dnes. Pokud Brožová neuspěje, zůstane bývalý politik druhým místopředsedou NS.

Jde o poslední dosud nerozhodnuté podání, které Brožová ústavním soudcům adresovala ve svém vleklém sporu s prezidentem a Burešem. Dosud byla úspěšná. Podařilo se jí zvrátit své odvolání z předsednického křesla i přidělení Bureše jako řadového soudce NS.

Brožová se podle dřívějších vyjádření domnívá, že prezident neměl právo Bureše jmenovat. Nejvyšší soud má mít podle jejího výkladu zákonů pouze jediného místopředsedu. Bureš je vedle Pavla Kučery druhým zástupcem Brožové. Prezident tak prý porušil ústavní zvyklost. Předsedkyně NS dlouhodobě Bureše kritizuje. Právníka, který byl mimo jiné ministrem spravedlnosti a kandidoval na prezidenta, pokládá za příliš politického člověka.

Brožová se podle vyjádření mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga jednání osobně zúčastní a seznámí plénum se svým právním názorem. Prezidenta patrně zastoupí právníci z hradní kanceláře. Hlava státu totiž stráví středu pracovní návštěvou kraje Vysočina.