Největší letecká show začíná o víkendu v Brně

Brno - Přes 70 letadel z 16 zemí budou moci o nadcházejícím víkendu obdivovat milovníci aviatiky na letišti v Brně-Tuřanech, kde se uskuteční pátý ročník akce Czech International Air Fest (CIAF). Při této největší letecké show v Česku budou moci diváci obdivovat vojenské letouny nejen při akci ve vzduchu, ale stroje budou vystaveny také na letištní ploše. Program s letovými ukázkami potrvá každý den asi šest hodin.

„Do dnešního večera bude na letišti většina strojů i s piloty. Pilotní program dopilujeme vždy před vystoupeními,“ řekl dnes ČTK jeden z pořadatelů akce Jaroslav Suk. Pokud se počasí umoudří, mohlo by přímo v Tuřanech sledovat každý den ukázky až 20.000 návštěvníků. Letové ukázky začnou vždy v 11:00. Přesné informace o akci i letounech najdou zájemci na www.airshow.cz.

Suk zdůraznil, že si každý z milovníků letectví přijde při show na své. Nad letištěm se budou prohánět nejen nejmodernější stíhačky, vrtulníky, ale také známí piloti-akrobati nebo stroje, které byly nasazeny v bojích v první a druhé světové války.

K zajímavostem bude patřit těžký čtyřmotorový strategický transportní letoun C-17 Globemaster. Piloti supermoderního létajícího kolosu předvedou i jeho takticko-technické možnosti.

Ozdobou festivalu bude bombardér B1B. Před pěti lety provedly při airhow tyto majestátní letouny pouze průlet nad Brnem. Letos si je budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka.

K velkým tahákům by mělo patřit vystoupení držitele mnoha ocenění - maďarského pilota a akrobata Petera Besenyeiho, který předvede svoje umění na letounu Extra 300S. Diváci se přesvědčí i o tom, že ke kouskům na obloze lze použít i dopravní letoun. Vystoupení si pro ně se strojem Alenia C-27J Spartan připravují piloti italské armády. Atraktivní podívanou slibuje francouzský Breitling Jet Team. Akrobaté létají na českých L-39 Albatros.

„Festival zahájí přelet našich letounů. Chceme veřejnosti ukázat stroje, které budeme z výzbroje vyřazovat a zároveň i nejmodernější techniku včetně strojů Jas-39 Gripen,“ řekl dnes novinářům velitel českého vojenského letectva Ladislav Minařík.

Lidé, kteří o víkendu vyrazí na tuřanské letiště, by měli vědět, že mohou s automobily parkovat v oblasti Černovických teras, odkud je na letiště dopraví zdarma autobus dopravního podniku. Špatné parkování hodlá policie přísně pokutovat.