Ministryně školství Kuchtová čelí kritice kvůli penězům z EU

Praha - Pod ministryní školství Danou Kuchtovou se houpe vládní křeslo. Lidovcům se nelíbí, jak nakládá s penězi z Evropské unie. Poslankyně Michaela Šojdrová kvůli tomu volá po tom, aby premiér ministryni za Stranu zelených z vlády odvolal. Šéf Zelených Martin Bursík to nepřipouští.

Před dvěma dny premiér Topolánek Danu Kuchtovou pochválil za to, jak si vede při přípravě mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. A dnes musí řešit, jestli ji pošle z vlády pryč, nebo ne. Důvodem je lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Podle ní Kuchtová špatně rozhoduje při přípravě na čerpání evropských peněz. A jde o 130 miliard korun. Ke kritice se přidal i lidovecký předseda Jiří Čunek: „Na ministerstvu školství jsou problémy se zvládnutím evropských programů už dlouhodobě.“

Šojdrové vadí, že evropské peníze nebude spravovat přímo ministerstvo školství, ale agentura Czechinvest. V osobním dopise poslankyně napsala Daně Kuchtové, že pokud své rozhodnutí nezmění, bude chtít její odvolání. „Pokud se to nepodaří napravit, měli by koaliční partneři zvážit i tuto možnost.“

Ministryně školství se ale brání, se žádnými penězi ještě nehospodaří. Navíc se už prý dohodla s ministry průmyslu a pro místní rozvoj, jak se s evropskými penězi bude nakládat. Česká televize má tuto dohodu k dispozici. „Pan místopředseda Čunek tu dohodu viděl a je s ní spokojený,“ dodává Dana Kuchtová.

Předseda strany zelených Bursík tvrdí, že o odvolání ministryně Kuchtové nic neví. Podle něj jsou to jen pouhé spekulace. „Já za ministryní Kuchtovou stojím a žádné takové jednání nebude.“ Premiér Topolánek, který chtěl ministry měnit nejdřív příští rok v červnu, zatím jasně neřekl, jestli Kuchtovou odvolá a nebo ne. Problémy na jejím ministerstvu ale vidí. Michaela Šojdrová pak požaduje svolání koaličního jednání. To by se mohlo odehrát ještě do konce týdne.