Praha udělala první krůček k pořadatelství olympijských her 2016

Praha - Primátor Prahy Pavel Bém spolu s předsedou Českého olympijského výboru Milanem Jiráskem svými podpisy stvrdí oficiální deklaraci zájmu Prahy pořádat letní olympijské hry v roce 2016. Dopisem adresovaným Mezinárodnímu olympijskému výboru v Lausanne pak česká metropole oficiálně vstoupí do souboje o možnost pořádat hry a stane se vedle Chicaga, Ria de Janera, Tokia, Baku a katarského Dauhá, dalším uchazečem. Seznam možných hostitelských měst budou lidé znát 13. září. Definitivního vítěze pak Mezinárodní olympijský výbor vyhlásí v říjnu 2009 v Kodani.

„Šance Prahy obstát mezi takovými soupeři jsou minimální,” připouští předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek ve vysílání Dobrého rána. Pokud ale Česko chce někdy v budoucnu status pořadatelského města získat, musí začít bojovat už teď. „Je lépe, když si tu krutou daň odmítnutí, vybereme v době, která není příliš nakloněná evropským městům”, dodává. Přesto mnozí odborníci, kteří do Prahy zavítali, shledávají možnost konání olympiády v Česku jako reálnou. „My jsme na to připraveni, bylo by to trochu napjaté, ale určitě by se hry u nás daly uspořádat už v roce 2016,” prohlásil Jirásek.

Česká veřejnost se podle průzkumů, které dosud proběhly, ke svátku sportu staví zatím neutrálně. Polovina Čechů se sportovním srdcem by olympiádu přivítala, pro druhou je ale tato varianta nepřijatelná. „Já myslím, že ty průzkumy toho zatím moc neříkají, nebyly kampaně, které by přinesly veřejnosti reálná čísla o benefitech pořadatelství,” vysvětluje Jirásek a dodává, že věří, že se konečný výsledek průzkumů otočí ve prospěch příznivců her. Praha už začala s drobnými investicemi, které by mohly v budoucnu celému projektu pomoci. „To jsou ale věci, které běží nezávisle na olympiádě a které jsou závazkem vůči Evropské unii.” Jako příklad Jirásek uvádí čističku odpadních vod, městské okruhy nebo rozšíření tras metra. Olympiádě by pak konkrétně měly pomoci pražské Letňany, kam už koncem roku povede prodloužená trasa linky B. Městská čtvrť na periferii města by se měla dokonce stát centrem celých her, místem pro symbolický olympijský oheň a veškeré slavnostní ceremoniály.

Jirásek věří, že Češi jsou schopni akci tak obrovského rozsahu zrealizovat „V našem národě je velice dobrý vztah ke sportu, máme šikovné lidi a dobré organizátory.” Praha a území, se kterým se pro olympiádu počítá, jsou navíc vhodné i svou menší rozlohou, díky které by sportoviště zůstala v přijatelné vzdálenosti. Pro olympiádu se počítá třeba také s Plzní, Brnem nebo Hradcem Králové. Praha, coby hlavní hostitel, podle Jiráska, navíc disponuje dostatečnou ubytovací kapacitou. „Olympijské hry by byly komornější a přátelštější, než tomu bývá u těch ostatních obrovských světových měst.”

Návratnosti investic do projektu se předseda Českého olympijského výboru neobává. „To, co se týká čistě olympijských her je v každém případě ziskové, museli bychom to hodně pokazit, aby to pro nás nebylo výnosné.” Kromě investic svázaných čistě se sportovním kláním je ale potřeba počítat s penězi, které bude nutné vložit do celkové infrastruktury země. Obě složky je podle Jiráska ale potřeba rozlišovat.