Mezinárodní soutěž hasičů Iron Fireman 2008 hostil Pankrác

Praha - Zástupci hasičských sborů ze sedmi zemí se utkali v mezinárodní soutěži s názvem Iron Fireman 2008, kterou hostil mrakodrap na pankrácké pláni. Požárníci v plném výzbroji soupeřili na čas v závodě, který zahrnoval vybalování hadic, údery devítikilovou palicí či vybíhání stovek schodů. Extrémní náročnost závodu si preventivně vyžádala asistenci pohotovostního týmu lékařů.

Do nejvyšších pater pankráckého mrakodrapu museli hasiči vybíhat dokonce se zapnutým dýchacím přístrojem. Závod byl tak náročný, že v nejvyšším patře byli pro případ nouze přichystáni příslušníci záchranné služby. Nikdo však nemusel být podroben závažnější péči sanitářů. Během závodu se účastníci museli vypořádat například s přenesením dvou dvacetikilových barelů či osmdesátikilové figuríny.

K závodu do České republiky přijelo poměřit síly na 60 požárníků, z nichž někteří náročné klání ani nedokončili. „Připravoval jsem se půl roku, ale asi jsem to podcenil,“ uvedl nejmladší účastník hasičského klání, osmnáctiletý Jaroslav Krulík. Průměrná doba příprav náčiní a výstupu byla 15 minut. Nejrychlejší absolvovali celý závod v čase o pět minut méně.