Spis Krakatice má být zveřejněn - Čunek mluví o policejním státu

Praha - Na veřejnost by se měl dostat policejní spis Krakatice, který mapuje aktivity kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. Opakovaně z něj totiž unikají informace do médií. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli první místopředseda ODS Pavel Bém, vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) i předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Čunek navíc s odkazem na vlastní zkušenosti obvinil některé policisty, že záměrně vynášejí informace o vyšetřování různých kauz. Myslí si proto, že Česko je z určité části policejní stát: "To, že zveřejňují jen útržky, to je ten aspekt policejního státu."

Politici se shodli, že by policie měla vyšetřovat informace, které ze spisu unikly a z nichž nyní citují média. Například Mladá fronta Dnes otiskla v tomto týdnu přepisy některých policejních odposlechů, z nichž vyplývá, že Mrázek, označovaný za krále českého podsvětí, se před osmi roky snažil prostřednictvím svých spolupracovníků využívat tehdejšího šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého a místopředsedu sněmovny Ivana Langera. Pavel Bém tyto úniky do médií odsoudil: „Kdo je pan Kmenta? Jak to, že má přístup k tajným informacím, které by měly mít jen orgány činné v trestním řízení?“

Když Čunek hovořil o Česku jako o policejním státu, zmínil zkušenosti s vyšetřováním svého obvinění, že ještě jako vsetínský starosta vzal úplatek. Vyšetřování to neprokázalo. Čunek prohlásil, že policisté, kteří ho vyšetřovali, to činili v protizákonném rozsahu, byli ve spojení s novináři a pracovali na objednávku. Podrobnosti ale neuvedl.

Spisy jako Krakatice, Loreta nebo Inferno, které nyní zkoumají policejní analytici, se zabývají především spojením organizovaného zločinu, světa obchodu a politiky. Společným jmenovatelem znovu otevřených kauz je osoba Františka Mrázka, který byl zavražděn před dvěma lety, aniž by byl dosud odhalen jeho vrah. Policie zatím vyhodnotila kolem 30 nevyřešených vražd, které by mohly s organizovaným zločinem kolem Mrázka souviset.

František Mrázek
Zdroj: ČT24