Čunek: Vláda nemůže existovat, pokud neprojde státní rozpočet

Praha - Podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by vláda měla skončit, pokud se jí nepodaří prosadit ve sněmovně státní rozpočet na příští rok. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Návrh rozpočtu je postaven na daňových změnách, které připravil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Tři poslanci ODS už ale řekli, že daňové úpravy nepodpoří.

Vládní koalice měla až do konce minulého týdne ve sněmovně 100 hlasů. Zákony prosazovala díky takzvaným přeběhlíkům z ČSSD. Řady vládních poslanců však tento týden oficiálně opustili poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří vystoupili ze sněmovního klubu ODS. Oba řekli, že daňové změny nepodpoří. Ruku pro ně nechce zvednout ani Vlastimil Tlustý. Místo stovky koaličních hlasů jich tak kabinet má 97. V dolní komoře jsou pak čtyři nezařazení poslanci - Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Ti již dříve opustili sněmovní frakci ČSSD. Pokud by všichni hlasovali pro rozpočet, stačilo by 101 hlasů na jeho schválení. 

Čunek zdůraznil, že zatím není jasné, jaké úpravy nezařazení poslanci v daňových návrzích a rozpočtu požadují, aby je podpořili. Podle něj to může být „jen velmi kosmetická změna“. 

Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek označil situaci ve sněmovně za poněkud nepřehlednou. „Situace vlády se mění na nějakou ruskou ruletu. Neví, co bude při kterém hlasování,“ uvedl Paroubek. Řekl, že s Ranincem a Schwippelem o případné podpoře opozičních návrhů zatím nejednal. Nevyloučil ale, že se s nimi nepokusí dohodnout.

Deficit státního rozpočtu na příští rok vláda odsouhlasila ve výši 38,1 miliardy korun a podle Kalouska se už nezmění. Příjmovou i výdajovou stránku chce ještě ministr navýšit o 700 milionů, ale změny v jednotlivých kapitolách už jsou jenom otázkou politických priorit. Nejasnosti se podle Kalouska vyskytují už jen ve dvou oblastech, a to v kapitole Spolufinancování z EU a v kapitole Ministerstva školství, které shání více peněz na učitelské platy. Požadovaných dvou miliard navíc na vysoké školy se však ministr Ondřej Liška zřejmě nedočká.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod