V ODS zuří otevřená válka - Topolánek proti Bémovi a Tlustému

Praha - Situace uvnitř nejsilnější strany po aféře Morava houstne. Vzájemná nevraživost mezi předsedou strany Mirkem Topolánkem a prvním místopředsedou Pavlem Bémem čím dál častěji proniká i do médií. Dnes obvinil Topolánek Pavla Béma a bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého, že proti němu ve straně dlouhodobě pracují. Řekl to v pořadu televize Prima Nedělní partie. Premiérovu teorii otevřeně podpořil i vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. "Já vnímám, že pan Bém je výrazný přítel dohody se sociální demokracií, tedy přítel velké koalice."

Topolánek také uvedl, že pokud by měl Bém opravdu odvahu se mu postavit, tak by proti němu kandidoval na funkci šéfa strany. Pražský primátor reagoval, že proti Topolánkovi v listopadu na kongresu ODS kandidovat nebude. Ve straně by to jen zvýšilo napětí a přispělo k ještě větší nestabilitě vlády.

V ODS prý proti sobě stojí dvě skupiny, jedna se snaží o dohodu v kuloárech jako za doby opoziční smlouvy, druhá je pro otevřenost a koaliční spolupráci. Topolánek uvedl čtyři příklady, kdy měli oba politici ve vedení ODS postupovat proti němu. Patří sem i potíže při sestavování vlády, které po volbách v roce 2006 trvalo více než půl roku. Zmínil se i o případu bývalého poslance Jana Moravy, který se podle reportáže televize Nova snažil sbírat kompromitující materiály na politiky. S reportéry na kauze spolupracoval Tlustý. Topolánk uvedl, že právě Tlustý se ho snaží dlouhodobě politicky „zdiskreditovat a zlikvidovat“.

Ten ale popírá, že by se s Pavlem Bémem scházel a spřádal na Topolánkovu vládu sítě. Předsedovi vrátil úder a ještě přitvrdil: „Já jsem nikdy na ničem takovém s místopředsedou Bémem nespolupracoval, nicméně v tuto chvíli jsem přiipraven spolupracovat s každým, komu je jasné, že Topolánek je zkáza ODS,“ dodal Tlustý 

Tluchoř má nést zodpovědnost za situaci v klubu

V Otázkách Václava Moravce řekl Pavel Bém, že by zodpovědnost za situaci v poslaneckém klubu mělo nést celé vedení strany a předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. „Předseda klubu samozřejmě musí nést zodpovědnost za to, že v něm není 81 ale 79 a vlastně bůhví kolik poslanců, jestli mám být upřímný,“ dodal Bém.

Podle Béma musí být za kauzou poslanců ODS Jana Moravy a Vlastimila Tlustého učiněna tečka už na pondělním jednání výkonné rady. Podle něj o kauze bude ještě dnes jednat grémium strany. „My se sejdeme jako vedení ODS ještě dnes. Neřeknu kde, neřeknu kdy, protože to bude jednání mimořádně složité právě s ohledem na to, že zítra nás čeká výkonná rada,“ uvedl Bém.  

Na Topolánkovi výpady reagoval Bém umírněně. „Nebudu nahrávat opozici tím, že se propůjčím k obviňování a napadání. Tak, jako v parlamentních volbách Praha - a já osobně také - Mirka Topolánka bezvýhradně podpořila, očekávám, že Mirek Topolánek napne všechny své síly ne k handrkování a nesmyslnému obviňování, ale k podpoře krajů a senátních kandidátů.“ Podle něj je nutné ODS konsolidovat a uklidnit, ne ji ještě víc rozdělit.

Vydáno pod