Poslance čeká bitva o radary. Ne v Brdech, ale na silnicích

Praha - Novela, která má městským strážníkům od nového roku znovu vrátit pravomoc měřit rychlost a pokutovat řidiče, je ušita rychlou jehlou a komplexně nic neřeší. Tvrdí to někteří poslanci z bezpečnostního výboru sněmovny. Příští týden chce normu zákonodárcům předložit ministr vnitra Ivan Langer. Podle něj jde o kompromis, strážníci budou moct měřit jen tam, kde jim to schválí státní policie.

Česko zachvátil radarový boom, většina měst řeší bezpečnost silniční dopravy výhradně pomocí radarů. Řidiči si ale často stěžují, že jsou radary na zákeřných místech, například v Moravských Budějovicích měří rychlost jen pár metrů za koncovou cedulí obce.

Třeba podle šéfa ústecké dopravní policie jsou ale radary zbytečné. Provoz v krizových místech umí zpomalit retardéry nebo zpomalovací polštáře. „Určitě jsou účinnější, ekonomičtější a jsou i bezpečnější,“ myslí si Karol Kočářek. Radikální přístup zvolili v Teplicích, tam radary úplně ignorují. „Zjistili jsem, že to měření žádný smysl nemá a že by to bylo skutečně jen k vybírání peněz,“ říká primátor Jaroslav Kubera.

Podle opozice je Langerova novela polovičatá 

Obce, které se těšily na finanční injekci do své kasy, ale dostaly studenou sprchu. Zákon o policii totiž městským strážníkům od 1. ledna zakazuje radary používat. Z řad starostů proto zazněly nespokojené hlasy a  ministr vnitra Ivan Langer připravil kompromisní návrh.

Sociálním demokratům se ale nelíbí, ministr prý mění pouze jeden paragraf. Novela navíc neřeší kontrolu strážníků, informování řidičů o úsekovém měření a také způsob označování míst, kde strážníci budou měřit. „Pan ministr nesplnil to, co slíbil poslanecké sněmovně, že vypracuje komplexní novelu zákona o obecních policiích, kde by se i toto řešilo," říká bezpečnostní expert Jeroným Tejc.

Bitva o radary se ve sněmovně povede možná už v úterý. Pokud neprojde, tak hrozí, že města budou muset radary v lednu vypnout. Na úseková měření se to vztahovat nemá.

Jeroným Tejc
Zdroj: ČT24