Léto končí, přichází podzim

Praha - I když počasí posledních dní tomu příliš neodpovídá, teprve dnes oficiálně končí léto. Dnešní den a noc budou stejně dlouhé, nastává rovnodennost a přichází podzim. Slunce vstupuje v 17:44 středoevropského letního času do znamení Vah.

Lidé na rovníku budou mít Slunce v pravé poledne přesně nad hlavami, obyvatelé české kotliny ho budou vidět ve výšce 40 stupňů nad jižním obzorem.

Střídání ročních období je způsobeno sklonem zemské osy. Je nakloněna 23,5 stupně k rovině ekliptiky a při oběhu Země okolo Slunce planeta střídavě přiklání a odklání severní a jižní polokoule ke Slunci. Jestliže je ke Slunci právě přikloněna severní polokoule, je na ní, a tedy i v Česku, léto, v opačném případě zima.

Protože má podobně nakloněnou osu i planeta Mars, i na ní se střídají roční období. Člověk, který ho možná jednou osídlí, si tam proto snadno zvykne.

Babí léto už nebude

Počasí do 20. října bude podle meteorologů teplotně podprůměrné a srážkově průměrné. Příští dny by mělo být spíše oblačno s občasným deštěm. Do konce září by nejnižší noční teploty měly být deset až čtyři a později sedm až jeden stupeň Celsia. Nejvyšší denní teploty by měly být devět až 14 a později 13 až 19 stupňů.

Září je sice podle kalendáře ještě skoro celé letním měsícem, meteorologové ale považují září za podzimní měsíc, letní měsíce jsou pro ně červen, červenec a srpen.