Nízkoprahové kluby se tento týden představí veřejnosti

Praha - V Česku dnes odstartoval Týden nízkoprahových klubů. Jeho cílem je upozornit na činnost těchto sociálních institucí, které vyplňují prázdná místa v životě mladistvých a nabízejí alternativu pro trávení volného času. Akci zaštituje Česká asociace Streetwork a účastní se jí více než sedm desítek nízkoprahových klubů napříč Českou republikou.

Podle České asociace Streetwork je úkolem nízkoprahových klubů vyplnit bílá místa mezi mladistvými a společností. Mají poskytovat zázemí a podporu dospívajícím mladistvým lidem a nabízet jim možnost smysluplněji trávit svůj volný čas. „Snažíme se pomáhat lidem, kteří mají problémy ve vztazích, rodinách, se školou,“ řekla terénní pracovnice Anna Šolcová.

Týden nízkoprahových klubů nabídne v sedmačtyřiceti městech Česka bohaté doprovodné akce: dny otevřených dveří, turnaje ve stolním fotbale, tvůrčí ateliéry, filmové projekce nebo různě zaměřené workshopy. Veškerými akcemi budou provázet pracovníci nízkoprahových klubů, tzv. streetworkeři.

Streetwork je v povědomí veřejnosti spjatý především s pomocí drogově závislým. Ředitel streetworkerské asociace Jindřich Racek však upozorňuje, že činnost streetworkerů, tedy terénních sociálních pracovníků, směřuje i k jiným skupinám. „Nemusí se zaměřovat jen na drogově závislé, ale i na děti, mládež, lidi bez domova nebo sociální minority. Snažíme se překonávat bariéry a pracovat s lidmi přímo v jejich přirozeném prostředí,“ dodal Racek.

Streetwork vznikl ve 20. letech 20. století v americkém Chicagu. Sociální pracovníci zjistili, že lze infiltrací do mladistvých gangů a ghett ovlivnit vývoj jednotlivců, nabídnout jim pomoc a nasměrovat je do normálního způsobu života. Zakladatelé české organizace Streetwork čerpali inspiraci v Hamburku, pomohl jim i loňský zákon o sociálních službách, který terénní sociální služby a nízkoprahové kluby legitimně ukotvil, a umožnil jim tak čerpat potřebné dotace.