Žloutenka propukla i na Moravě, u dětí se zvýšil výskyt černého kašle

Pardubice/Frýdek-Místek - Českou republiku stále trápí epidemie žloutenky typu A. Na Frýdecko-Místecku a v Pardubicích se už dostala i do základních škol. V Pardubicích a okolí je nakaženo 22 lidí, 14 z nich zůstává stále v karanténě. V Moravskoslezském kraji se epidemie žloutenky typu A naposledy objevila v roce 1976. Příčinou nákazy tehdy byly jahody dovezené z Polska. Podle hlavního hygienika Michaela Víta bude nakažených lidí ještě minimálně měsíc přibývat, vrcholu dosáhne výskyt žloutenky typu A na přelomu října a listopadu. Vedle šíření žloutenky ale podle Víta epidemiology zneklidňuje také zvýšený výskyt černého kašle u dětí.

Epidemie sužuje základní školy v Pardubicích a Frýdku-Místku

Ohnisko nákazy v Pardubicích zatím hygienici neznají. Podařilo se jim zjistit pouze to, že se někteří lidé nakazili mimo Pardubický kraj, například v Praze nebo v Brně. Ve dvou případech se nakazili v zahraničí. Nemocnice už vyhlásila epidemiologický stav a má v záloze dalších dvanáct lůžek na plicním oddělení. Žloutenkou typu A jsou nakažené i dvě sestry Pardubické krajské nemocnice.

Magistrát města už proto základním školám nabídl dezinfekční prostředky. V Resslově základní škole, kde byla zjištěna žloutenka u žáka osmé třídy, už přijali i zvýšená bezpečnostní opatření. Žáci 8.B mají vyhrazeny svoje toalety a v jídelně i talíře a příbory. „Také chodí na obědy poslední, aby po nich do jídelny již nikdo další nešel,“ doplňuje ředitel pardubické ZŠ Stanislav Šturma. Všichni žáci si pak musí umývat ruce v dezinfekčním roztoku. Ředitelé škol si ale stěžují na to, že nemohou nechat očkovat učitele. Kromě peněz chybí i očkovací látky.

V karanténě je kvůli nemocnému spolužákovi i 24 žáků osmé třídy základní školy ve Frýdku-Místku. Ani zde se hygienikům zatím nepodařilo zjistit, odkud se nákaza šíří. Úpravou proto prošel i začátek a konec výuky, přestávky, nástup na oběd a stěhování po škole. Děti budou v karanténě 50 dnů a čekají je tři klinická vyšetření a tři odběry krve. „Když jsme se nedopátrali zdroje, tak opravdu nevíme, jak zamezit tomu, aby došlo k dalšímu rozšíření,“ dodala Blažena Braunsteinová z Krajské hygienické stanice Frýdek-Místek.

Žloutenkou zatím onemocnělo 440 lidí

Loni v celé České republice onemocnělo žloutenkou typu A asi 130 lidí. Nyní už jich je 440. V současné době je nejhorší situace v Praze, kde se už nakazilo kolem 320 lidí. Pražský magistrát vyčlenil na zvýšenou dezinfekci škol a dopravních prostředků již jeden milion korun. „Zvýšenou desinfekci dopravních prostředků jsme zahájili teď o víkendu a bude probíhat ještě v intenzivnější míře v budoucím období,“ potvrzuje pražský radní pro oblast zdravotnictví Milan Pešek (ODS). Metropole navíc hlásí 46 nových případů, střední Čechy 10, 24 nakažených evidují hygienici i v Moravskoslezském kraji. Navíc u dalších 70 případů se diagnóza potvrzuje.

„Máme rozpracována ještě hlášení o desítkách případů hlavně v Praze a středočeském kraji, to znamená, že do konce týdne se tato čísla ještě mohou zvýšit,“ varuje Vít, který již připravuje mimořádný dovoz vakcín do lékáren právě proti žloutence typu A. Až několik desítek tisíc dávek v nich může být už za týden.

Černý kašel trápí i ostatní země v Evropě

Od ledna do konce srpna onemocnělo v Česku na černý kašel 319 dětí, loni za stejnou dobu 120. Podobný počet dětí jako letos ale postihl černý kašel i v letech 2005 a 2003. Onemocnění se objevilo i v Německu, Švédsku nebo Velké Británii. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že v 11 letech dítěte zavede proti nemoci posilující očkování.