Bém už není nejpopulárnější politik, předběhl ho Sobotka

Praha - První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém už není nejpopulárnějším politikem. Největší důvěru občanů měl v prvním zářijovém týdnu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Důvěřovalo mu 38 procent dotázaných. Bém dostal o procento méně. Dominantní oblibu obou politiků potvrdil i průzkum agentury STEM, který se konal na přelomu srpna a září. Tehdy byl ještě nejpopulárnější Bém, Sobotka ho ale dotahoval.

Přestože se Sobotka podle CVVM nadále těší největší důvěře občanů, je to politik, jehož důvěra od počátku roku v průzkumech poklesla o osm procent. Ještě větší pokles důvěry zaznamenal celkově 12. nejpopulárnější politik, předseda Strany zelených Martin Bursík. Od ledna klesla jeho popularita o deset procent. Průzkum se konal v době, kdy zelení měli sjezd, na němž Bursík porazil své vnitrostranické kritiky.

Nejvíce vzrostla důvěra v Ondřeje Lišku

Výrazně naopak vzrostla důvěra lidí v místopředsedu zelených a ministra školství Ondřeje Lišku, ale také třeba v předsedu poslanců ČSSD Michala Haška. Liška si od ledna polepšil o 19 procent a nyní mu důvěřuje 34 procent lidí. Haškova popularita stoupla o pět procent, důvěřuje mu 21 procent lidí.

Za Sobotkou a Bémem se v žebříčku důvěry občanů umístili místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, ministryně obrany Vlasta Parkanová, Liška a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Všichni mají podporu více než třetiny lidí. Přes čtvrtinu občanů důvěřuje bývalé první místopředsedkyni zelených Daně Kuchtové, středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi a ministrům práce a sociálních věcí Petru Nečasovi a vnitra Ivanu Langrovi, čtvrtina pak předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi.

Nejdůvěryhodnějším předsedou strany je Jiří Paroubek 

Z předsedů parlamentních stran se největší důvěře občanů těší předseda ČSSD Paroubek s 34 procenty lidí. Filipovi důvěřuje 25 procent, Bursíkovi 24 procent, šéfovi ODS Mirku Topolánkovi 23 procent a předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi 12 procent dotázaných.

Důvěra k politikům v roce 2008:

  1. Bohuslav Sobotka (ČSSD)
  2. Pavel Bém (ODS)
  3. Zdeněk Škromach (ČSSD)
  4. Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)
  5. Ondřej Liška (SZ)
  6. Jiří Paroubek (ČSSD)
  7. Dana Kuchtová (SZ)
  8. Petr Bendl (ODS)
  9. Petr Nečas (ODS)
  10. Ivan Langer (ODS)
  • Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/320/31987.jpg
  • Jiří Paroubek na mimořádné schůzi ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/409/40877.jpg