Reportéři ČT: Důvody pro odvolání ředitele chomutovského zooparku jsou nejednoznačné

Chomutov - V roce 2002 dostal předseda poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas od radnice cenu Osobnost města Chomutova. Teď mu stejná radnice nemůže přijít na jméno. Rabas byl šestnáct let ředitelem chomutovského zooparku, poté ale na jaře letošního roku přišlo jeho kontroverzní odvolání a dokonce i zákaz vstupu do zooparku. Posléze si radnice najala kontrolory, kteří měli odhalit chyby ve vedení. Opozice ústy Rabasovy stranické kolegyně Džamily Stehlíkové postup vedení města kritizuje.

„Myslím, že bych dokázal poradit, jak se dá odvolat ředitel levněji a elegantněji. Radnice, udělala nedostatek v tom, že mě nejdříve odvolala, a pak teprve začala vytahovat důvody,“ komentuje Rabas své odvolání z funkce ředitele chomutovského zooparku, o které se v dubnu postarali radní ODS a ČSSD. Rabas si podle svých slov jako zastupitel a poslanec dovolil ukazovat nanesprávné hospodaření a nakládání v milionových částkách ve městě Chomutov, a proto byl prý nepohodlný. Do střetu se současným vedením města se dostal například, když kritizoval padesátiletý podnájem městského areálu unikátního Kamencového jezera jednomu ze zdejších zastupitelů.

„Na základě dlouhodobě špatné komunikace, problematického hospodaření, špatně sestavovaných finančních plánů a i falšování určitých dokumentů rozhodla Rada města Chomutova deseti členy z jedenácti o odvolání pana doktora Rabase,“ oznámila primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) na dubnovém setkání s občany města. Rabasovo odvolání vyvolalo v Chomutově bouři a koalice ODS, zelených a sociálních demokratů se kvůli tomu na tamějším magistrátu rozpadla. Chomutovská radnice do zooparku, který se během šestnácti let pod Rabasovým vedením stal členem prestižních mezinárodních organizací a nejnavštěvovanějším kulturním zařízením v regionu, poslala i kontrolory.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Okolnosti kolem kontroly zooparku působí nejistým dojmem

Kontrolní zpráva, která zdůvodňuje Rabasovo odvolání, vznikla však až téměř pět měsíců po samotném aktu, pro vedení města ji vypracovala externí firma. Uvádějí se v ní nedostatky v pronájmech budov, v knize jízd, ve stavebních denících i v přidělování zakázek. Za nejzávažnější věc kontroloři označili údajně nadhodnocenou stotisícovou odměnu za takzvaný personální audit a také fakt, že jeden člověk, který v zooparku pracoval a bydlel, neplatil nájem.

Přestože konkrétní podezření ze spáchání několika trestných činů podle vedením města najatého advokáta Petříčka existuje, na odvolaného ředitele se kontroloři dosud neobrátili a nemluvil s ním ani právník. „Za celý půlrok se mě nikdo z kontrolorů ani jednou nezeptal, nepožádal o vysvětlení. Není to zvláštní, že osoba, proti které je vedeno takovéhle kontrolní řízení, není za celou dobu ani požádána o vysvětlení?“ konstatuje odvolaný ředitel chomutovského zooparku.

Hlavní nedostatky zjištěné kontrolou? Personální audit a absence nájemní smlouvy

Podle vedoucí odboru interního auditu magistrátu Jarmily Mravcové došlo k porušení mandátní smlouvy, ve které byla částka stanovená za audit překročena o 75 tisíc. „Za takovouto personální zprávu uhradit cokoliv je podle mě vysoce podezřelé. Uhradit za ni sto tisíc korun buď znamená, že je v té organizaci někdo, kdo nevěděl přesně, co dělá, anebo to může znamenat i spáchání trestného činu, pro který se v 90. letech vžilo slovo tunelování,“ konstatuje advokát Libor Petříček.

Podle slov Rabase bylo fakturováno 25 tisíc, zbývajících 75 tisíc korun prý dostala pracovnice, která audit sestavila a pak v zooparku několik měsíců pracovala dál. To je ovšem nestandardní postup a odvolaný ředitel to nepopírá.

Dalším kontrolou zjištěným sporným faktem byl člověk bydlící v zooparku, který však podle Mravcové neplatil nájem: „Příslušný pracovník nemá nájemní smlouvu, která by ho opravňovala k tomu, aby bydlel na výše uvedené adrese, ani neplatí za pronájem prostor, které užívá.“ Advokát Petříček dodává, že pokud by na nájmu měsíčně ucházelo tři tisíce korun, ušlo by městu, respektive zooparku, téměř půl milionu korun: „Domnívám se, že skutečně s vysokou pravděpodobností mohlo dojít ke spáchání toho trestného činu střední závažnosti, to znamená závažnosti vyšší.“

„Když jsem přišel do zooparku, tak se tam kiosky vykrádaly osmkrát, desetkrát ročně a několikrát byla vykradena i správní budova. Tak jsem tam prostě dal do služebního bytu člověka, který měl zajistit ostrahu objektu, a to taky udělal. Dostal normální nájemní smlouvu jako na každý jiný byt v majetku zooparku a měl tam dohled jako střežení toho objektu. Jde o refundaci, která asi nebyla správně podchycená, ale rozhodně nejde o škodu, která by byla způsobena, protože svoje energie, odpady a další náklady platil,“ ohrazuje se Rabas.

Sporný je i druhý argument pro Rabasovo odvolání - dva roky starý závěr NKÚ

Druhým argumentem pro Rabasovo odvolání kromě dodatečné kontrolní zprávy je dva roky starý závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). „Na základě zprávy NKÚ byly určité finanční prostředky vráceny do státního rozpočtu a my jsme schopni to doložit. A také je pravda to, že jsem panu Rabasovi podepsala žádost na dotaci a on vnitřek té žádosti vyměnil, na což přišel Nejvyšší kontrolní úřad. To je v zásadě to nejdůležitější,“ uvádí primátorka Řápková.

Rabas s tím však nesouhlasí, podle něj ve zprávě NKÚ nic takového není. „Byla to pochybení, která obvykle nalézáme při kontrolních akcích při využití dotací a velikost těch pochybení se nijak nelišila od ostatních zooparků. Tím hlavním kritizovaným při celé kontrolní akci bylo ministerstvo životního prostředí,“ konstatuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Chomutovský zoopark nyní vede Rabasova žena Iveta

Vydáno pod